ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » 3 τρόποι για να μην τραυματίσετε τα πόδια σας

3 τρόποι για να μην τραυματίσετε τα πόδια σας

Επειδή όλοι υποφέρουμε όταν πρέπει να εγκαταλείψουμε σαγιονάρες και σανδάλια για να φορέσουμε τα πρώτα φθινοπωρινά ζευγάρια παπούτσια, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά τρικ για να πονέσουμε λιγότερο και να μη κυκλοφορούμε με ένα χανσαπλαστ στην τσέπη για το υπόλοιπο τρίμηνο.

Το αιώνιο (μικρο) πρόβλημα των πρώτων αλλαγών του καιρού είναι και η αλλαγή στα… παπούτσια. Πώς από τα σανδάλια, τις σαγιονάρες και την ευκολία με την οποία επί μήνες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περπατούσαμε σχεδόν ξυπόλητοι και ξαφνικά με τις πρώτες βροχές και τα πρώτα αισθητά κρύα πρέπει και πάλι να στριμώξουμε τα πόδια μας σε κανονικά παπούτσια.

Τα μεγαλύτερα θύματα της αλλαγής -κυρίως λόγω του πιο ευαίσθητου δέρματος- είναι οι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα αντρικά πόδια υποφέρουν λιγότερο από αυτή τη μετάβαση. Και φυσικά ακολουθεί ένα διάστημα, όπου οι περισσότεροι κυκλοφορούν με ένα χανσαπλαστ στην τσάντα για να προστατεύσουν φτέρνες, μικρά δάχτυλα και γενικώς όποιο σημείο του ποδιού μετά από μήνες ελευθερίας έρχεται και πάλι αντιμέτωπο με «κλειστό» παπούτσι και κάλτσες.  Tην πρώτη φθινοπωρινή περίοδο επιλέξτε ένα μαλακό ζευγάρι κλειστά παπούτσια για να περάσετε από την απόλυτη ελευθερία του γυμνού ποδιού στα πρώτα “δεσμά” του φθινοπώρου. Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε τον πόνο και την… αιματοχυσία; Υπάρχουν 3 μικρά τρικ για να κάνουμε πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση από τη σαγιονάρα και το σανδάλι στις πρώτες μπαλαρίνες ή στα πρώτα στενά παπούτσια γραφείου.

1. Καλτσάκια κουντεπιέ: πρόκειται για εκείνα τα πολύ μικρά, συνήθως βαμβακερά, πολύ λεπτά καλτσάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προστατεύουν τα πόδια μας από την άμεση επαφή με το παπούτσι. Ακόμη κι αν δεν θέλουμε ακόμη να φορέσουμε κάλτσες, τα συγκεκριμένα δεν φαίνονται, δεν επιτρέπουν στο πέλμα να ιδρώσει και κυρίως δεν αφήνουν δάχτυλα, πατούσες και ένα μεγάλο κομμάτι της φτέρνας να τραυματιστεί πάνω στα σκληρά μέρη του παπουτσιού.

2. Μαλακά δέρματα: την πρώτη φθινοπωρινή περίοδο επιλέξτε ένα μαλακό ζευγάρι κλειστά παπούτσια για να περάσετε από την απόλυτη ελευθερία του γυμνού ποδιού στα πρώτα “δεσμά” του φθινοπώρου. Επίσης, στα φαρμακεία υπάρχουν επιθέματα που μπορείτε να τοποθετήσετε προληπτικά σε κάθε σημείο που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι θα πονέσει από την πρώτη επαφή με παπούτσι (κότσι, κάλοι, άλλες σκληρύνσεις). Στην περίπτωση που θέλετε να φορέσετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, δοκιμάστε το προηγούμενο βράδυ να το φορέσετε για λίγο, ώστε σταδιακά το παπούτσι να πάρει το σχήμα του ποδιού σας. Οι παλιοί φρόντιζαν να εμβαπτίζουν τα σκληρά μέρη ενός δερμάτινου παπουτσιού σε λίγο οινόπνευμα για να να μαλακώσει, ωστόσο να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος και άλλες φθορές στο αγαπημένο σας ζευγάρι.

3. Μόνο για κυρίες: για 10-15 μέρες μπορείτε να παραλείψετε το ραντεβού σας με την πεντικιουρίστ. Περιποιηθείτε μόνες τα νύχια των ποδιών και αφήστε για λίγο το καθημερινό περπάτημα στην πόλη να σκληραγωγήσει πέλματα και φτέρνες που από τις πρώτες μέρες της άνοιξης φροντίζετε να παραμένουν απαλές για λόγους αισθητικής. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα των ποδιών να απωλέσει για λίγο την απαλότητα -αλλά και την ευαισθησία του- και να χωρέσει στο πρώτο ζευγάρι κλειστά παπούτσια της σεζόν, χωρίς αμυχές, μελανιές και κακώσεις που καθιστούν ακόμη και λίγα βήματα έναν πραγματικό εφιάλτη…

Πηγή: lifo.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ