ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Για να έχουμε όμορφα πόδια και αυτό το καλοκαίρι!

Για να έχουμε όμορφα πόδια και αυτό το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεκούρασης και της ανεμελιάς για όλους μας.

Κανείς λοιπόν δε θέλει να έχει περιπέτειες με τους μύκητες των ποδιών, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται την περίοδο του καλοκαιριού λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος. Οι πιο συνηθισμένες μορφές μυκητιάσεων εμφανίζονται στα πέλματα, στα νύχια κι ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 25% του πληθυσμού πάσχει από μυκητίαση στα πόδια η οποία είναι γνωστή και ως «πόδι του αθλητή». Η συγκεκριμένη μορφή μυκητίασης προσβάλλει γρήγορα το δέρμα κάτω από κατάλληλες συνθήκες όπως είναι η υγρασία, ο ιδρώτας και η απουσία καλού αερισμού του ποδιού. Ιδιαίτερα ευδοκιμούν στο θερμό και υγρό περιβάλλον των πισίνων, ντους, αποδυτηρίων, δωματίων ξενοδοχείου και άλλων δημόσιων χώρων που χρησιμοποιούν αθλητές και κοινό. Τα άτομα στους εν λόγο χώρους περπατούν συνήθως με γυμνά πόδια. Όταν οι μύκητες αυτοί προσβάλλουν το δέρμα, πολλαπλασιάζονται γρήγορα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον που δημιουργείται στα πόδια από τις κάλτσες και τα παπούτσια. Ακόμα και η χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων όμως, όπως πετσέτες, σφουγγάρια, χαλάκια μπάνιου κ.α. συμβάλλουν στην εύκολη μετάδοση των μυκήτων.

Η μυκητίαση των ποδιών μπορεί να προσβάλλει διάφορους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Σε μερικούς το δέρμα μεταξύ των δαχτύλων (ιδιαίτερα των δύο τελευταίων) παρουσιάζει ξεφλούδισμα και σκάζει. Σε άλλους, υπάρχει ερυθρότητα, απολέπιση, ακόμα και φουσκάλες στα πέλματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραπάνω βλάβες συνοδεύονται από αίσθημα φαγούρας και δυσοσμία. Η ξηρή και απολεπισμένη μορφή του δέρματος μπορεί να επεκταθεί στο πλαϊνό και πίσω μέρος του ποδιού.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι, αν και εντοπίζουν το πρόβλημα, αδιαφορούν. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα εξανθήματα στο πόδι μυκητίαση. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία μόνος του, θα πρέπει να επισκεφτεί ειδικό ποδολόγο (πανεπιστημίου) ή δερματολόγο, οι οποίοι θα διαγνώσουν τη δερματοπάθεια και θα συστήσουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Όπως με πολλές παθήσεις όμως, έτσι και στη μυκητίαση ποδιών, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες: διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά πλένοντας τα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι, βεβαιωθείτε ότι τα στεγνώνετε καλά ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα (χρησιμοποιείστε ακόμα και σεσουάρ μαλλιών αν χρειαστεί), μη μοιράζεστε πετσέτες, προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες και φροντίστε να είναι πάντα καθαρές και στεγνές, αποφεύγετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους, φοράτε άνετα παπούτσια τα οποία αερίζετε καλά και ποτέ μη φοράτε ξένα παπούτσια.
Από την άλλη πλευρά, οι μύκητες μπορούν να προσβάλουν ένα ή περισσότερα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Η μυκητίαση των νυχιών αρχίζει συνήθως με μια κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου που εμφανίζεται κάτω από την άκρη ενός νυχιού. Όσο προχωρά η μόλυνση πιο βαθιά στο νύχι, προκαλεί αλλοίωση του χρώματος του, το κάνει να είναι πιο χοντρό με άκρες που θρυμματίζονται εύκολα. Η όψη του νυχιού δεν είναι καλή και μπορεί να συνυπάρχει πόνος.

Οι μολύνσεις των νυχιών (ονυχομυκητιάσεις) προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα. Υπάρχουν και άλλα είδη μυκήτων (ζυμομύκητες) που μπορούν να μολύνουν τα νύχια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγμα στις πισίνες και στα ντους. Δεν χρειάζονται φως του ήλιου για να επιβιώνουν.

Εισβάλλουν στο δέρμα από μικρά κοψίματα που δεν φαίνονται στο γυμνό μάτι. Επίσης είναι δυνατόν να περάσουν από μικρό διαχωρισμό που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του νυχιού και του δέρματος, του στρώματος του νυχιού από κάτω.

Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των μυκήτων. Για το λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται ευκολότερα από μύκητες επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέσα στα παπούτσια. Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο τα νύχια των ποδιών είναι περισσότερο ευάλωτα στις μυκητιάσεις, είναι η λιγότερο καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια παρά στα χέρια.

gia-na-exoume-omorfa-podia-kai-ayto-to-kalokairi-e-podi-picture-02Είναι, επίσης, πιθανό να μολυνθούμε από μύκητες αν τα νύχια κοπούν με μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε άτομα που πάσχουν από ονυχομυκητίαση. Ακόμη, όταν τα νύχια είναι βαμμένα μονίμως, γίνονται πιο επιρρεπή στους μύκητες καθώς το βερνίκι προσφέρει ένα μέρος το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη της μόλυνσης.

Οι ποδίατροι συμβουλεύουν: μη κόβετε τα νύχια πολύ κοντά, αλλά ακολουθείστε το σχήμα του δαχτύλου. Μη μοιράζεστε με άλλους νυχοκόπτες, λίμες και παπούτσια, να αποφεύγετε συνθετικές κάλτσες και παπούτσια, να φοράτε σαγιονάρες στη παραλία, να μη χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών που ανήκει σε άλλον και να ελέγχετε τακτικά τα νύχια σας για τυχόν αλλαγές. Τέλος, εάν εμπιστευθείτε την περιποίηση των ποδιών σας σε τρίτους, σιγουρευτείτε πως αυτοί είναι ποδιατροι πανεπιστημίου!

Πριν επιχειρήσετε μόνοι σας κάποια θεραπεία, επισκεφτείτε κάποιον μικροβιολόγο ο οποίος παίρνοντας ξύσμα από το νύχι σας, θα ανακαλύψει στο μικροσκόπιο εάν υπάρχει μύκητας και τι θεραπεία χρειάζεται.

Πρέπει να τονιστεί ακόμα, ότι τα άτομα με διαβήτη, ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος ή άτομα που παίρνουν θεραπεία που προκαλεί ανοσοκαταστολή, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από μύκητες στα ποδια και στα νύχια.

Ελέγχετε συχνά τα πόδια σας, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα. Θυμηθείτε, όσο πιο σύντομα εντοπίσετε τα συμπτώματα και ξεκινήσετε θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από τη μυκητίαση.

Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ