ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » Η πάθηση του Sever

Η πάθηση του Sever

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τον πόνο στην πτέρνα στους νεαρούς αθλητές. Ο πιο συνηθισμένος είναι η αποφυσίτιδα της πτέρνας ή αλλιώς πάθηση του Sever. Ο Sever ήταν ο πρώτος που ανέφερε αυτήν την πάθηση το 1912 και την περιέγραψε σαν την φλεγμονή της απόφυσης προκαλώντας ενόχληση στην πτέρνα, μέτριο πρήξιμο και δυσκολία στο περπάτημα στα παιδιά που μεγαλώνουν. Αυτή η πάθηση εμφανίζεται σε παιδιά μεταξύ 8 και 14 χρονών με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Αντιμετώπιση

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η ακινησία του ασθενή. Η χρησιμότητα του νάρθηκα μπορεί να είναι σκληρή για την ψυχολογία του όπως επίσης και οι πατερίτσες. Ακόμα μπορεί να είναι αναγκαία και η συνταγογράφηση μη στεροειδών φαρμάκων καθώς και η παγοθεραπεία στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτός ο αρχικός δρόμος αντιμετώπισης ονομάζεται “ξεκούραση και αποκατάσταση”.Μέτα από δυο βδομάδες ο ασθενής θα πρέπει να δείχνει κλινικές ενδείξεις βελτίωσης στον πόνο ή ακόμα και εξάλειψη αυτού στον έλεγχο συμπίεσης της πτέρνας. Σε αυτό το
σημείο η αντιμετώπισης θα πρέπει να εστιάσουμε στην αποκατάσταση της δύναμης του ασθενή και στην βελτίωση των εμβιομηχανικών παραγόντων που προκαλούν την αποφυσίτιδα της πτέρνας.

Αυτό γίνεται με εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα κατόπιν πελματογραφήματος και εξετάζοντας τις τραυματικές πιέσεις που δέχεται το πόδι κατά την βάδιση και στάση.

Υπάρχουν πολλοί εμβιομηχανικοί παράγοντες που αφήνουν εκτεθειμένο τον νεαρό αθλητή στην πάθηση του Sever. Η πληθώρα των ασθενών εμφανίζουν δυσκαμψία του αστραγάλου που αντανακλά σε μεγάλη φόρτιση του αχίλλειου τένοντα και την απόφυση της πτέρνας. Επιπλέον, οι
ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν υπερπρηνισμό του οπίσθιου μέρους του ποδιού. Αυτό επιτρέπει την έλλειψη κινητικότητας στο πρόσθιο μέρος του αστραγάλου. Η αντιμετώπιση θα πρέπει να εστιάζεται στην βελτίωση αυτών των εμβιομηχανικών προβλημάτων καθώς ο σκελετός του νεαρού ασθενή αναπτύσσεται.

About ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

Πτυχιούχος Ποδιατρικής (BSc Podiatry Hons) του Πανεπιστημίου Σάλφορντ, Μάντσεστερ, Αγγλίας. | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ