ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » “Μαμά με πονάνε τα πόδια μου”

“Μαμά με πονάνε τα πόδια μου”

Πόνοι ανάπτυξης.

Σίγουρα κάποιοι από μας έχουμε ακούσει το παιδί μας να παραπονιέται ότι το πονάνε τα πόδια του, οι πατούσες του, τα γόνατά του. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, παραπονιούνται για πόνο, για κούραση ή για κράμπες. Συνήθως αυτοί οι πόνοι έρχονται στο τέλος της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ξεκινούν από την ηλικία των 3 και φτάνουν μέχρι την εφηβεία που η ανάπτυξη του παιδιού βρίσκεται σε ακμή. Ο πόνος εμφανίζεται στο εσωτερικό των οστών. Η φτέρνα και το γόνατο είναι τα πιο συνήθη σημεία.

Αυτοί οι πόνοι συνδέονται με τα πέλματα και αν δεν τους παρέχουμε τη βοήθεια του ειδικού, τα προβλήματα αυτά θα τα κουβαλούν και όταν ενηλικιωθούν. Αν λοιπόν το παιδί πονάει ή αποφεύγει τη σωματική δραστηριότητα, τότε καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού.

Οι πόνοι αυτοί είναι μυικοί και δεν επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Η αιτία για τους πόνους ανάπτυξης οφείλεται στο διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του οστού και των μαλακών μορίων (σύνδεσμοι, τένοντες, μύες). Εμφανίζονται συνήθως στους μηρούς και στην κνήμη και επιδεινώνονται από μηχανικά προβλήματα στα πέλματα, όπως πλατυποδία ή πτώση της ποδικής καμάρας. Αν λοιπόν τα παιδί παραπονεθεί ότι πονάει κατά τη βάδιση, ή όταν αθλείται, ή αν ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας, ή αν παρατηρήσουμε ότι κουτσαίνει ή ότι έχει οίδημα, είναι κόκκινο ή ζεστό το σημείο που πονάει, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό. Όταν το πέλμα δε βρίσκεται σε σωστή θέση, οι μύες δουλεύουν περισσότερο για να μπορέσουν να κρατήσουν σε ισορροπία το σώμα. Έτσι κάποιοι γίνονται μακρύτεροι γιατί τεντώνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την ευθυγράμμισή τους. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη δουλειά για να παράγουν την ίδια δύναμη και αντίθετα από την τάση του πέλματος προκειμένου να το κρατήσουν σε ισορροπία. Όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο. Έτσι οι μύες τραυματίζονται λόγω της υπερβολικής χρήσης.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πρέπει να πάρουμε τη γνώμη του ειδικού.

Ο ποδίατρος θα δώσει ειδικό ασκησιολόγιο με ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης του μυικού συστήματος προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα κάτω άκρα και η σπονδυλική στήλη. Επίσης θα υποβάλει το παιδί στην εξέταση του πελματογραφήματος προκειμένου να φτιάξει ειδικά ορθωτικά πέλματα που θα ενισχύσουν τη σωστή θέση των πελμάτων. Έτσι θα μειωθούν οι πόνοι ανάπτυξης χωρίς να συνοδεύουν το παιδί προβλήματα της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή του.

Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ