ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Σφυροδακτυλία

Σφυροδακτυλία

Σφυροδακτυλία στο πόδι

Η σφυροδακτυλία είναι μία κατάσταση όπου η τελευταία φάλαγγα των δακτύλων είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος. Παρουσιάζεται στα μακρύτερα δάκτυλα, συνήθως στο δεύτερο και τρίτο. Η δημιουργία υπερκεράτωσης ή και κάλου στην άκρη των δακτύλων είναι αναμενόμενη όπως και στη ραχιαία επιφάνεια, συχνά έχουμε και παραμόρφωση του νυχιού.
Οι παραμορφώσεις αυτές έχουν συνήθως σε κάποιο βαθμό κληρονομικό υπόστρωμα ενώ πολλές φορές συνυπάρχουν με νευρολογικές παθήσεις, με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η μεγάλο βλαισό δάκτυλο (κότσι). Τα ακατάλληλα υποδήματα οπωσδήποτε επιβαρύνουν την πάθηση.

sfyrodaktylia-e-podi-picture-02

Σημεία και συμπτώματα
Δάκτυλο σε κάμψη που μοιάζει με νύχι αρπακτικού ή με σφυρί.
Πόνος και δυσκολία στην κίνηση του δακτύλου.
Τα στενά υποδήματα μπορεί να προκαλέσουν σφυροδακτυλία. Η πάθηση όμως τείνει να είναι κληρονομική. Η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις εξαιτίας διαβήτη. Μία άλλη μορφή σφυροδακτυλίας χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση στην άκρη του δακτύλου που το κάνει να μοιάζει με σφυρί.

Πόσο σοβαρή είναι η σφυροδακτυλία; Η σφυροδακτυλία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη βάδιση όπως και σε άλλες κινήσεις.
Η πιο συνηθισμένη αιτία της σφυροδακτυλίας είναι τα ακατάλληλα παπούτσια (πολύ στενά και με ψηλό τακούνι). Σε αρχικά στάδια, η παραμόρφωση αυτοδιορθώνεται όταν το υπόδημα είναι άνετο. Στη συνέχεια όμως η παραμόρφωση γίνεται μόνιμη ως συνέπεια της συρρίκνωσης των τενόντων και των συνδέσμων του δακτύλου.

Θεραπεία
Στα αρχικά στάδια μπορούν να απομακρυνθούν οι υπερκερατώσεις (σκληρύνσεις) ή κάλοι για να ανακουφιστούμε από τον πόνο ή να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα προστατευτικά και νάρθηκες που μπορούν να βοηθήσουν.
Με τις διαδερμικές τεχνικές μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα μόνιμα, σαν χειρουργείο ημέρας με τοπική αναισθησία.

About ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Κυριάκος Δημητριάδης MD - Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ