ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Υπερεφίδρωση

Υπερεφίδρωση

Υπερεφίδρωση είναι η πάθηση κατά την οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες που βρίσκονται στο πέλμα των ποδιών έχουν την τάση να εκκρίνουν περισσότερο ιδρώτα. Η Υπερεφίδρωση η οποία προκαλεί και κακοσμία στα πόδια είναι ένα επίμονο και δυσάρεστο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν συνολικά περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια μας, οι οποίοι παράγουν περισσότερα από 250ml υγρασίας κάθε μέρα. Η κύρια λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων είναι να διατηρούν το δέρμα υγρό και να ρυθμίζουν την θερμοκρασία.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ακριβής παράγοντας στον οποίο οφείλεται η υπερεφίδρωση είναι ακόμα άγνωστος. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η υπερεφίδρωση οφείλεται στην κληρονομικότητα. Άλλα πιθανά αίτια είναι το άγχος ή και ακόμα η υπερβολική κούραση που επηρεάζει τα κάτω άκρα (π.χ υπερβολική ορθοστασία). Σε κάποιες περιπτώσεις η υπερεφίδρωση οδηγεί σε μύκητες στα πόδια ή ακόμα και σε φουσκάλες.

Περισσότερα κρούσματα υπερεφίδρωσης βρίσκονται σε ηλικίες κάτω των 25 ετών λόγω εναλλαγής ορμονικών επιπέδων στο σώμα, αφού οι ιδρωτοποιοί αδένες έχουν άμεση σχέση με την ψυχική και συναισθηματική πίεση.

Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης της υπερεφίδρωσης είναι η καθημερινή και σωστή υγιεινή των ποδιών χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακό σαπούνι, βάζοντας κρέμα (την οποία συνιστά ο ποδίατρός σας) ή ακόμα και πούδρα. Σημαντικό ακόμα είναι η αλλαγή της κάλτσας (μάλλινη ή βαμβακερή) επί καθημερινής βάσεως αλλά και των παπουτσιών έτσι ώστε να προλαβαίνουν τα παπούτσια να στεγνώνουν. Τα δερμάτινα παπούτσια βοηθούν και αυτά να μειωθεί η υπερεφίδρωση στα πόδια με το να επιτρέπουν στο πόδι να “αναπνέει”.

Αξιολόγησε το άρθρο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ