ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » 4 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες στα νύχια των ποδιών

4 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες στα νύχια των ποδιών

Τα νύχια μας είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Τυχόν αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικότερα την όψη τους, μπορεί να αποτελούν «καμπανάκι» για την υγεία μας.

Ένα πρόβλημα που απασχολεί το 1/3 του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες  είναι οι μύκητες. Στα νύχια, τα προσβεβλημένα από μύκητες, αλλοιώνεται το χρώμα τους, εμφανίζουν πάχυνση, γίνονται πιο εύθραυστα και σπάνε. Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια στο κάθε πόδι.

Τι προκαλεί την μυκητίαση;
Προκαλείται από ένα μικρόβιο που εισβάλλει στο υπόστρωμα του νυχιού και αποτελεί το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών. Ευνοείται από την υγρασία, τα στενά παπούτσια, την εντατική άθληση, τα ιδρωμένα πόδια, το ντους  στα αποδυτήρια χωρίς παντόφλες, τα λιμνάζοντα νερά γύρω από τις πισίνες.

Αντιμετώπιση
Οι μύκητες αντιμετωπίζονται τόσο με φυσικούς, όσο και με φαρμακευτικούς τρόπους.

Βέβαια, όπως και με κάθε πρόβλημα, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έτσι πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με την υγιεινή των ποδιών μας.

  • Πρέπει να σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας μετά το μπάνιο
  • Να χρησιμοποιούμε βαμβακερές κάλτσες
  • Να αποφεύγουμε να φοράμε όλη μέρα τα ίδια παπούτσια
  • Στo σπίτι να αφήνουμε τα πόδια μας ελεύθερα, για να αερίζονται

Στην περίπτωση όμως, που κάποιος αντιληφθεί πως έχει μύκητες, πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό (ποδολόγο, δερματολόγο), ο οποίος θα δώσει την απαραίτητη θεραπεία, είτε με κρέμες, είτε με χάπια.

Υπάρχουν όμως και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυκήτων με υλικά που έχουμε σπίτι μας.

Μαγειρική σόδα: διαλύουμε ένα μέρος σόδα με τρία μέρη νερό. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες σταγόνες ξύδι. Κάνουμε ποδόλουτρο 2 Μηλόξυδο ή λευκό ξύδι: το ξύδι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.
Έτσι αναμειγνύουμε 1 μέρος ξύδι και 2 μέρη ζεστό νερό. Αφήνουμε τα πόδια μας για 20  λεπτά δύο φορές τη μέρα. Έπειτα ξεβγάζουμε με άφθονο νερό και στεγνώνουμε πολύ καλά την περιοχή.
Χυμός λεμονιού: ο χυμός λεμονιού αποτρέπει την εξάπλωση των μυκήτων και επουλώνει τα σημάδια. Η διαδικασία είναι η εξής: απλώνουμε χυμό λεμονιού τοπικά στο νύχι και το αφήνουμε να απορροφηθεί πλήρως. Αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά και όσο πιο συχνά μπορούμε.
Έλαιο τεϊόδεντρου: μπορούμε να το προμηθευτούμε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Το συστατικό αυτό περιέχεται σε όλες σχεδόν τις φαρμακευτικές θεραπείες. Με ένα βαμβάκι απλώνουμε το έλαιο στην περιοχή που έχει προσβληθεί από μύκητα και τρίβουμε για λίγα λεπτά. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

Αξιολόγησε το άρθρο...