ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » 6+1 Κοινά προβλήματα των ποδιών

6+1 Κοινά προβλήματα των ποδιών

6+1 ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ

1 Μύκητες και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου το “Πόδι του αθλητή” (Athletes foot), συμβαίνουν γιατί τα πόδια μας μένουν πολλή ώρα στα παπούτσια – ένα ζεστό, σκοτεινό και υγρό μέρος, που είναι ιδανικό για την ανάπτυξη ενός μύκητα.

6+1-koina-provlimata-ton-podion-e-podi-picture-02

Οι μύκητες και τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ξηρό δέρμα, ερυθρότητα, φουσκάλες, φαγούρα και ξεφλούδισμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μια μόλυνση μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπεύτει. Επίσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η λοίμωξη μπορεί να επανεμφανιστεί. Για την πρόληψη των λοιμώξεων, να κρατάτε τα πόδια σας – ειδικά την περιοχή μεταξύ των δακτύλων σας – καθαρά και στεγνά. Αλλάξτε τα παπούτσια και τις κάλτσες ή το καλσόν σας συχνά για να βοηθήσει να κρατήσει τα πόδια σας στεγνά. Δοκιμάστε να βάζετε καθημερινά τα πόδια σας πούδρα ποδιών. Εάν η κατάσταση του ποδιού σας δεν βελτιωθεί μέσα σε 2 εβδομάδες, μιλήστε με κάποιον ειδικό.

2  Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και κάψιμο πόδια. Χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι σε μικρές ποσότητες και μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για τα πόδια σας κάθε μέρα. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την προσθήκη ελαίων στο νερό του μπάνιου, δεδομένου ότι μπορούν να κάνουν τα πόδια και τη μπανιέρα σας πολύ ολισθηρά.

6+1-koina-provlimata-ton-podion-e-podi-picture-05

3  Κάλλοι και σκληρύνσεις προκαλούνται από την τριβή και την πίεση όταν τα οστεώδη μέρη των ποδιών σας τρίβονται με τα παπούτσια σας. Αν έχετε κάλους ή σκληρύνσεις, απευθυνθείτε στον ποδιατρό σας. Μερικές φορές, φορώντας παπούτσια που ταιριάζουν καλύτερα ή χρησιμοποιώντας ειδικά πέλματα φτιαγμένα μόο για εσας μετα απο πελματογράφημα, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Θεραπεία των σκληρύνσεων και των κάλων απο μη ειδικούς ή απο τον εαυτό σας μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή κακή κυκλοφορία του αίματος. Φάρμακα που αγοράζετε μόνοι σας απο το φαρμακείο, περιέχουν οξέα που καταστρέφουν τον ιστό, αλλά δεν θεραπεύουν την αιτία.

4  Τα κονδυλωμάτα – μυρμηγκιές (warts) είναι όγκοι του δέρματος που προκαλούνται από ιούς. Είναι μερικές φορές επώδυνοι και, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξαπλωθούν. Σκευάσματα που αγοράζετε απο το φαρμεκείο σπάνια θεραπεύουν τα κονδυλώματα στο πόδι, για το λόγο αυτό, καλυτερα να επισκευθείτε έναν ειδικό. Ένας ειδικός (Ποδίατρος – Δερματολόγος) μπορεί να εφαρμόσει τα φάρμακα, που θα κάψει ή θα παγώσει το κονδύλωμα.

5  Το κότσι αναπτύσσεται όταν οι αρθρώσεις στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας παραμορφώνονται δημιουργώντας πρήξιμο και πόνο στην περιοχή. Το κότσι τείνει να είναι κληρονομικό συνήθως στις γυναίκες. Εάν ένα κότσι δεν είναι πολύ μεγάλο, το να φοράτε άνετα παπούτσια, μπότες και αθλητικά συνδιαστηκά με πέλματα φτιαγμένα αποκλειστηκά για εσάς απο τον ποδίατρο σας, μπορεί να βοηθήσει τον πόνο. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία και μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να ανακουφίσει την πίεση και την επισκευή της άρθρωσης του δαχτύλου.

6+1-koina-provlimata-ton-podion-e-podi-picture-03

6  Νύχια που εισχωρούν στο δέρμα (είσφρυση όνυχος) συμβαίνει όταν ένα κομμάτι του νυχιού σκίζει το δέρμα και δημιουργεί φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κόβετε λάθος τα νύχια σας ή φοράτε πολύ στενά παπούτσια. Ο Ποδίατρος μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, κόβωντας τα νύχια σας σωστά. Εναλλακτικά σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση απο χειρούργο.

6+1-koina-provlimata-ton-podion-e-podi-picture-04

Η σφυροδακτυλία προκαλείται από ένα μάζεμα των τενόντων που ελέγχουν τις κινήσεις των δακτύλων. Η άρθρωση του δακτύλου συνήθως διευρύνεται, με αποτέλεσμα να τραβηχτεί το δάχτυλο προς τα πίσω. Με την πάροδο του χρόνου, οι αρθρώσεις μεγαλώνουν και παθαίνουν αγκύλωση με αποτέλεσμα να τρίβωνται πάνω στα παπούτσια δημιουργώντας επώδυνους κάλλους. Φορώντας παπούτσια με άφθονο χώρο στα δάχτυλα είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Επίσης ο ποδίατρος σας μπορεί να σας κατασκευάσει ειδικά ναρθηκάκια απο σιλικόνη για την μείωση της τριβής άρα και του πόνου. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Αξιολόγησε το άρθρο...