ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ο Αχιλλέας ήταν μυθικός ήρωας της αρχαίας Ελληνικής παράδοσης και ήταν γιος της Θετιδας και του Πηλέα. Η μητέρα του όταν ο Αχιλλέας ήταν ακόμη πολύ μικρός τον βούτηξε στα νερά της Στύγας κρατώντας τον από την φτέρνα. Ο Αχιλλέας έγινε άτρωτος σε όλο του το σώμα εκτός από τη φτέρνα, από όπου τον κρατούσε η μητέρα του όταν τον βούτηξε στα νερά.
Ο Αχιλλέας πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο σκοτώνοντας κατά τη διάρκεια του τον Έκτορα.
Ο Αχιλλέας σκοτώθηκε όπως προέβλεψε η Θέτιδα, πριν πέσει η Τροία, χτυπημένος από βέλος του Πάρη στο μοναδικό θνητό του σημείο: τη φτέρνα

axileios-pterna-e-pdoi-picture-02
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αχιλλέας ερωτεύτηκε την Πολυξένη, μία από τις κόρες του Πρίαμου. Ήταν τόσος ο έρωτας του που υποσχέθηκε στον πατέρα της να προδώσει τους Έλληνες και να πάει με το μέρος τους. Όταν όμως ο Αχιλλέας μπήκε στο ναό του Απόλλωνα για το κλείσιμο της συμφωνίας, ο Πάρις κρυμμένος πίσω από του άγαλμα του θεού, τον σκότωσε.
Σύμφωνα με την άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας σκοτώθηκε μπροστά στα τείχη της Τροίας: έπεσε σε ενέδρα ενώ πήγαινε να διαπραγματευθεί εκεχειρία με τον Πρίαμο ή όταν δε δέχτηκε να υποχωρήσει, όπως τον διέταξε ο Απόλλωνας. Τον σκότωσε ο ίδιος θεός ή ο Πάρις που το βέλος του καθοδηγούσε ο Απόλλωνας
Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση κυριολεκτικά για να χαρακτηρίσουμε ανατομικά το συγκεκριμένο σημείο του κάτω άκρου μας και μεταφορικά για να αναδείξουμε τα τρωτά σημεία ενός ανθρώπου.

Αξιολόγησε το άρθρο...