ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Back to school… με βήματα γερά και δυνατά!

Back to school… με βήματα γερά και δυνατά!

Ο Σεπτέμβρης παρόλο που είναι ο ένατος μήνας ημερολογιακά, σηματοδοτεί την αρχή της σχολικής αλλά και επαγγελματικής χρονιάς. Αποτελεί περίοδο για πολλά νέα ξεκινήματα που καθορίζουν και οργανώνουν τη ζωή μας. Είναι ο μήνας της ανασυγκρότησης από το καλοκαίρι, ο μήνας της οργάνωσης, ο μήνας μιας νέας αρχής. Όλοι επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας, οργανώνουμε το χειμερινό πρόγραμμα των δικών μας δραστηριοτήτων αλλά και των παιδιών μας, επιλέγουμε τις ξένες γλώσσες, τα αθλήματα με τα οποία θα ασχοληθούν τα παιδιά μας, θέτουμε στόχους για την σχολική τους επίδοση.

Μέσα σε όλα αυτά προσθέτουμε και τον ιατρικό έλεγχο. Συμπλήρωση του ατομικού
δελτίου υγείας από την παιδίατρο, γενικό check up, οφθαλμολογικός έλεγχος, εμβολιασμός… Τί γίνεται όμως με τα ποδαράκια των παιδιών μας; Τα ελέγξαμε..;
Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας των ποδιών είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τις
επιδόσεις των παιδιών μας στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και στην ψυχολογία τους και στο πως «βλέπουν» τον εαυτό τους.

Ο λόγος είναι απλός. Τα πόδια μας μεταφέρουν το σώμα μας, το παραμικρό πρόβλημα λοιπόν στην ανατομία του πέλματος μπορεί να αναστείλει τις επιδόσεις των παιδιών μας. Ο πόνος στο πέλμα μπορεί να σχετίζεται με δυσλειτουργία της μηχανικής του ποδιού. Δηλαδή, μπορεί να δούμε κάποια παιδιά να περπατάνε και τα πόδια τους να έχουν μια κλίση προς τα μέσα, ή προς τα έξω. Μπορεί να μην έχουν καμάρα ή η καμάρα τους να είναι υπερβολικά μεγάλη. Σ’ αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι να μη λειτουργεί σωστά το πόδι και το πέλμα να πατά στραβά. Έτσι χάνεται η ορθή μηχανική της βάδισης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα ή και στη μέση. Ταυτόχρονά το παιδί δυσκολεύεται να αναπτύξει ταχύτητα στο τρέξιμο, μπορεί να σκοντάφτει και αυτό έχει επίδραση στην ψυχολογία του. Θεωρεί τον εαυτό του ελλιπή ως προς τα αθλήματα και ανίκανο να είναι ανταγωνιστικό. Έτσι απομακρύνεται από τον αθλητικό στίβο και ψάχνει να βρει διεξόδους σε άλλους τομείς και δραστηριότητες που δεν περιέχουν σωματική καταπόνηση, για να αισθάνεται πιο ασφαλές. Μ’ αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται και η ψυχολογία του.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αθλητικός τύπος και μπορεί να εκτονώνεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ασχολούμενος με το ιντερνετ. Αυτός ο τρόπος καθιστικής ζωής μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Ένα πελματογράφημα θα βγάλει τους γονείς από σκέψεις και θα θωρακίσει την υγεία των ποδιών των παιδιών μας. Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση η οποία αποτυπώνει στο χαρτί τις πιέσεις που δέχεται το πέλμα. Είναι πολύ εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης ο ειδικός θα προβεί στην κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Αυτά τοποθετούνται στο εσωτερικό των παπουτσιών και φέρουν το πέλμα σε μια σωστή θέση, εξισορροπώντας τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη βάδιση. Ειδικά στα παιδιά που το μυοσκελετικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν με επιτυχίες για τα παιδιά μας, πατώντας γερά στα πόδια τους!

Μάνος Αρβανιτάκης

Ποδολόγος-Ποδίατρος

Αξιολόγησε το άρθρο...