ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ – ΜIS

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ – ΜIS

Οι παραμορφώσεις των δακτύλων (βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, η παραμόρφωση του 5ου δακτύλου και η μεταταρσαλγία προβληματίζουν και ενοχλούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαιτέρα τις γυναίκες. Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες και έχουν άμεση σχέση με την χρήση και το είδος των υποδημάτων που χρησιμοποιούν. Όλες αυτές τις παθήσεις που αφορούν τα δάκτυλα των ποδιών και οι οποίες δημιουργούν λειτουργικά και κοσμητικά προβλήματα στους ασθενείς μπορούμε πλέον να τις αντιμετωπίσουμε με ελάχιστα παρεμβατικές  –  διαδερμικές τεχνικές.
Η μέθοδος αυτή ονομάζεται διαδερμική – ελάχιστα παρεμβατική μικροχειρουργική του ποδός (MIS Minimaly invasive foot surgery), και διορθώνει ένα μεγάλο μέρος των παραμορφώσεων του άκρου ποδός.

diadermiki-methodos-e-podi-picture-02

Aντιμετώπιση

Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης και να απομακρύνουν την εξόστωση.
Η διόρθωση αυτών των παραμορφώσεων με χειρουργικές τεχνικές «τρομάζει» τον γυναικείο πληθυσμό λόγω κυρίως του μετεγχειρητικού πόνου και της μακράς περιόδου για επάνοδο στην καθημερινότητά τους και της χρήσης γύψου που απαιτούσαν οι «παλαιές» κλασσικές τεχνικές.
H φιλοσοφία των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών διόρθωσης των παραμορφώσεων του άκρου ποδός είναι να ελαχιστοποιηθεί η μετεγχειρητική δυσκαμψία και πόνος, να μειωθεί ο χρόνος χειρουργικής επέμβασης και της παραμονής στο νοσοκομείο και το άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
Ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές στην διόρθρωση των παραμορφόσεων του άκρου ποδός έχουν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν με διάφορα αποτελέσματα Morton Polokoff (1945), Bösch (1982) βλέπε ιστορία και εξέλιξη της μεθόδου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Stephen Isham παρουσίασε τις διαδερμικές τεχνικές του για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του άκρου ποδός. Επειδή οι τεχνικές αυτές βασίζονταν με αυστηρή προσήλωση, στην παθοφυσιολογία των παραμορφώσεων και στη προσεκτική σχεδίαση της οστεοτομίας είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και 2000 ο Mariano de Prado και Pedro Luis Ripoli εξέλιξαν τις διαδερμικές οστεοτομίες με την χρήση υψηλής ενέργειας γλυφάνων (burrs) υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και βελτίωσαν μερικές παραμέτρους ( χρήση υλικών οστεοσύνθεσης ) των τεχνικών του Isham.

diadermiki-methodos-e-podi-picture-04Το 2002 ιδρύθηκε η GRECMIP από την συνάντηση των πρωτοπόρων Dr DE PRADO (Spain) και Dr S. ISHAM (USA) για τις διαδερμικές τεχνικές, Dr N. VANDIJK (NL) για την αρθροσκόπηση and Dr RICHTER (DE) για την χειρουργική υπό καθοδήγηση υπολογιστών Computer Assisted Surgery (CAS) και το 2009 έγινε το πρώτο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο της GRECMIP και εκδόθηκε το βιβλίο Minimally Invasive Foot Surgery (Mariano de Prado, Pedro Luis Ripoll, Pau Golano)
…και έτσι μια νέα και πρωτοποριακή τεχνική άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ καλά αποτελέσματα.
Χωρίς τομές (πολύ καλό κοσμητικό αποτέλεσμα), με πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τις κλασσικές τεχνικές και το σημαντικότερο πολύ πιο γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα του ασθενούς.
Η τεχνική αυτή δεν είναι «μαγική» αλλά ακολουθεί πιστά την φιλοσοφία και προϋποθέσεις των παλαιών και δοκιμασμένων τεχνικών.
Χρησιμοποιώντας ειδικά μικροχειρουργικά εργαλεία, ειδικά υψηλής ενέργειας γλυφάνων (burrs) και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα διορθώνονται οι παραμορφώσεις του ποδός.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην πιο πάνω τεχνική έχει η συχνή μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς. Μετεγχειρητικά στο πόδι γίνονται διαδοχικές ειδικές περιδέσεις. Τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα για τις πρώτες τέσσερις βδομάδες ο χειρουργός θα πρέπει να ελέγχει με ακτινογραφία και να διορθώνει το πόδι.

Αξιολόγησε το άρθρο...