ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Το διάστρεμμα αναφέρεται στο σκίσιμο των πλαγίων συνδέσμων στην ποδοκνημική άρθρωση κυρίως κατά την διάρκεια μιας έντονης δραστηριότητας. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει στην εξωτερική πλευρά του ποδιού αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί και από την μεριά της ποδικής κάμαρας.

diastrema-ola-osa-prepei-na-gnorizete-e-podi-picture-02Στα συμπτώματα καταγράφεται έντονος και οξύς πόνος την ώρα που το άτομο έχει στραμπουλήξει το πόδι του. Στην συνέχεια θα επέλθει κάποιου βαθμού οίδημα και πιθανόν μια εσωτερική αιμορραγία (μελάνιασμα) ή αλλιώς εκχύμωση. Ανάλογα με τον βαθμό του διαστρέμματος είναι και το βάρος που μπορεί το άτομο αυτό να τοποθετήσει επάνω στο πόδι του.

O τραυματισμός αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από την απότομη αναστροφή του αστράγαλου με αποτέλεσμα την τραυματική ρήξη των συνδέσμων.
diastrema-ola-osa-prepei-na-gnorizete-e-podi-picture-04Κάποια άτομα έχουν προδιάθεση για διαστρέμματα και αυτά είναι που χρειάζονται άμεσα την συμβολή ενός ειδικού. Τα άτομα αυτά είτε είχαν ξανά στο παρελθόν τέτοιο περιστατικό είτε η κατασκευή του ποδιού είναι τέτοια, ώστε να το θέτει σε κίνδυνο για αναστροφή. Επιπλέον, όσοι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή νιώθουν αστάθεια στα πόδια λόγω αδυναμίας των μυών, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
diastrema-ola-osa-prepei-na-gnorizete-e-podi-picture-03Η αντιμετώπιση του είναι διαφορετική, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το διάστρεμμα. Τις πρώτες 48 με 72 ώρες θα χρειαστεί ξεκούραση και παγοθεραπεία για 20 λεπτά ανά 2-3 ώρες με το πόδι να τοποθετείται ψηλότερα από το ύψος της μύτης. Όταν το πόδι δεν αντέχει καθόλου φορτίο τότε συνίσταται και γύψος ή ειδική μπότα αποφόρτισης.

diastrema-ola-osa-prepei-na-gnorizete-e-podi-picture-05

Πάντα μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση η φυσιοθεραπεία είναι απαραίτητη για να επανέλθει το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης και για την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Σε αυτήν την φάση είναι απαραίτητο ο ασθενής, με την επέμβαση ενός ποδιάτρου, να φορέσει ειδικά ορθωτικά πέλματα – ή ακόμα καλυτέρα πέλματα ιδιοδεκτικότητας – που θα ενισχύσουν την πλήρη αποκατάσταση του ποδιού δίνοντας σταθεροποίηση και σωστή βάση στήριξης.

diastrema-ola-osa-prepei-na-gnorizete-e-podi-picture-07

Αξιολόγησε το άρθρο...