ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Είδη και στόχοι θεραπείας
Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι με διαφορά η πλέον συχνή αθλητική κάκωση, με συχνότητα που μπορεί να φθάνει έως και 53% για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Ένας στους δύο τραυματισμούς δηλαδή στην καλαθοσφαίριση είναι διάστρεμμα ποδοκνημικής (ή αστραγάλου όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει).

Είδη θεραπείας

Πάρα πολλών ειδών θεραπείας έχουν προταθεί για τα διαστρέμματα ποδοκνημικής. Συντηρητική θεραπεία, αλλά και χειρουργική θεραπεία. Φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, αποιδηματικά), ενέσεις (ένζυμα, υαλουρονικό οξύ, κορτιζόνη, τοπικό αναισθητικό, αυξητικοί παράγοντες, μεσεγχυματικά κύτταρα), φυσικοθεραπεία (υπέρηχοι κ.ά.), χειροπρακτικές μέθοδοι (μασάζ, κινητοποίηση, ανάταξη) και πιθανώς και άλλες μέθοδοι.
Ποια πρέπει να είναι λοιπόν η αντιμετώπιση; Τι πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει γρηγορότερα καλά και πότε μπορεί να επανέλθει στο προ της κάκωσης επίπεδο δραστηριότας με ασφάλεια;

Καταρχήν, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι για τα συνηθισμένα διαστρέμματα (έξω πλάγιος σύνδεσμος ποδοκνημικής), ανεξαρτήτου βαρύτητας, δεν έχει θέση η χειρουργική θεραπεία. Αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

diastremma-podoknhmikh-e-podi-picture-02

Στόχοι θεραπείας

Για να αξιολογήσουμε λοιπόν ποιες μέθοδοι από όσες αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι, θα πρέπει να τεθούν οι στόχοι της θεραπείας. Στο διάστρεμμα λοιπόν, τα βασικά κλινικά συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα (πρήξιμο), τα οποία οφείλονται στην ρήξη του συνδέσμου. Στόχος λοιπόν της θεραπείας είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να επέλθει η επούλωση του σπασμένου συνδέσμου και φυσικά να υποχωρήσουν ο πόνος και το οίδημα.
Ο πόνος στο ανθρώπινο σώμα έχει το ρόλο της ειδοποίησης ότι κάτι συμβαίνει. Στην περίπτωσή του διαστρέμματος οφείλεται στη ρήξη του συνδέσμου και σε τυχόν οστικό οίδημα από το διάστρεμμα.

Το οίδημα επιδεινώνει τον πόνο ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ανταλλαγή όλων των απαραίτητων για την επούλωση ουσιών, μεταξύ των κυττάρων και των τριχοειδών αγγείων. Επιδεινώνει, επίσης, την φλεγμονώδη διεργασία και μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική καταστροφή με εμφάνιση ίνωσης, συμφύσεων και τελικά δυσκαμψίας.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί το οίδημα. Έτσι θα μειωθεί ο πόνος και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί η επούλωση. Η αντιμετώπιση του πόνου είναι σημαντική για να ανακουφιστεί ο αθλητής. Η παρουσία του πόνου κάνει αδύνατη τη συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου δραστηριότητες γιατί πολύ απλά επηρεάζει την απόδοση του αθλητή. Δεν επηρεάζει όμως την επούλωση του συνδέσμου.

Πηγή: www.theathletes.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...