ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Επιλέξτε σωστά το παπούτσι του παιδιού σας!

Επιλέξτε σωστά το παπούτσι του παιδιού σας!

Στην αρχή, τα ποδαράκια του είναι ροζ και μαλακά, ένας πειρασμός για ατελείωτα γαργαλητά, φιλιά και παιχνίδια. Μετά, το μωρό αρχίζει να ξεθαρρεύει και λίγο διστακτικά και ατσούμπαλα στην αρχή, αρχίζει τις βόλτες, για να καταλήξει αργότερα να τρέχει, να χοροπηδάει, να χορεύει. Για να γίνουν σωστά αυτά τα βήματα θα πρέπει το παιδί να έχει σωστές βάσεις, ένα σωστό παπούτσι δηλαδή.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πόδι ενός ενηλίκου είναι ένα αριστούργημα τέχνης και μηχανικής. Αποτελείται από 26 οστά, που συνδέονται μεταξύ τους και κινούνται χάρη σε έναν πολύπλοκο ιστό από μυς και συνδέσμους. Η κατασκευή του βρεφικού ποδιού, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Κατά τη γέννηση, το μωρό σας διαθέτει 22 οστάρια. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται μεγάλα κενά, ενώ οι μύες και οι σύνδεσμοι είναι ακόμα αδύναμοι. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα πόδια συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς αυτό μεγαλώνει.

Αρχικά θυμηθείτε ότι το παιδικό παπούτσι πρέπει να είναι ελαφρύ, εύκαμπτο, μαλακό. Το πόδι να συγκρατείται και να μην επιπλέει. Προτιμάμε παπούτσια δερμάτινα και όχι πλαστικά.

Η σόλα να είναι αντιολισθητική κι επίπεδη. Μην παίρνετε στα κοριτσάκια παπούτσια με τακουνάκι κι ας τείνουν να γίνουν μόδα!
Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να κουνιούνται άνετα τα δάχτυλά του πάνω κάτω.

Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού να απέχει από την άκρη του παπουτσιού από 0,5 έως 1,25 εκατοστά.

Ζητήστε απ’ το παιδί να φορέσει και τα δύο παπούτσια, γιατί συμβαίνει κάποιες φορές, το ένα πόδι να είναι μικρότερο απ’ το άλλο. Μετά πείτε του να τρέξει και να περπατήσει, ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να κινηθεί άνετα.

Ειδικά για τα μικρά παιδάκια, αποφύγετε παπούτσια που κλείνουν δύσκολα γι’ αυτά (π.χ. με κορδόνια). Προτιμήστε παπούτσια με σκρατς που μπορούν να τα χειριστούν.

Τέλος, μην φοράτε στο παιδί παπούτσια πολυφορεμένα από άλλα παιδιά, γιατί ο πάτος έχει χάσει την ορθοπεδική φόρμα του κι αυτό θα το βλάψει.

Μήπως υπάρχει πρόβλημα;

Πολύ συχνά, οι γονείς ανησυχούν βλέποντας κάτι ασυνήθιστο στα πόδια των παιδιών τους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για τα φυσιολογικά στάδια ανάπτυξης. Τα περισσότερα «προβλήματα» των κάτω άκρων «διορθώνονται» μόνα τους, εκτός από κάποιες γενετικές παθήσεις που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Αν ανησυχείτε για τα πόδια του παιδιού σας, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ποδολόγο – ποδίατρο, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλέψει. Να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς διαπιστωθεί το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αξιολόγησε το άρθρο...