ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ!!!

Οι κοινώς λεγόμενες φουσκάλες είναι περιοχές που το δέρμα έχει προβάλει με ένα υδατώδες υγρό στο εσωτερικό του. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί μία φουσκάλα, οι επώδυνες πληγές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή το δέρμα σας τρίβεται ή πιέζεται επανειλημμένα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πείτε αντίο σε φουσκάλες αν μειωθεί ή εξαλειθφεί η αιτία που τις δημιουργεί.

Πολλές φορές, η χρήση μη κατάλληλων παπουτσιών όπως αυτά που είναι πάρα πολύ στενά ή που δεν εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας, η χρήση καλτσών κατασκευασμένων από λάθος υλικό μπορεί να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στα πόδια σας.

Στους αθλητές λόγω της έντονης καταπόνησης των ποδιών οι φουσκάλες είναι ένα συνηθισμένο και έντονα ενοχλητικό πρόβλημα.

Αν όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ποδοσφαριστές αθλούνται και φορούν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια είναι ιδανικές για την εμφάνιση φουσκάλων, τότε πως μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση τους;

fouskales-e-podi-picture-01

Μερικές από τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:

Να φοράτε τα ποδοσφαιρικά σας παπούτσια μόνο στις προπονήσεις και τους αγώνες

Φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια όταν πηγαίνετε στις προπονήσεις και τους αγώνες σας, αλλά και όταν φεύγετε από εκεί. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδεά να φοράτε σαγιονάρες αμέσως μετά την προπόνηση και τους αγώνες σας, προκειμένου να “αεριστούν” τα πόδια σας.

Να φοράτε πάντα καθαρές κάλτσες

Μην φοράτε ποτέ βρεγμένες ή βρώμικες κάλτσες στην προπόνηση ή τα ματς σας. Πάντα να κουβαλάτε μαζί σας έξτρα κάλτσες, ενώ καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας και λίγο απορυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι για να πλύνετε τις λερωμένες κάλτσες σας μετά τη προπόνηση και να τις αφήσετε να στεγνώσουν μέχρι την επόμενη.

Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά

Είναι καλή ιδεά να κάνετε ντους αμέσως μετά τη προπόνηση, αλλά δυστυχώς, πολλά γήπεδα ή γυμναστήρια δε διαθέτουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν και πολλοί παίκτες που απλά βαριούνται να το κάνουν. Ακόμη και αν δεν έχετε ντουζιέρες ή βαριέστε να κάνετε ντους, θα πρέπει πάντα να πλένετε, τουλάχιστον τα πόδια σας , μετά τη προπόνηση.

Φροντίστε αμέσως τα “θερμά σημεία” στα πόδια σας

fouskales-e-podi-picture-02Καθώς οι αθλητές αθλούνται ή αγωνίζονται φορώντας τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τους, είναι πολύ πιθανό να αισθανθούν την ανάπτυξη “θερμών σημείων” στις πατούσες τους. Αυτά τα “θερμά σημεία” είναι στην ουσία τα σημεία στα οποία είναι πολύ επικίνδυνο να παρουσιαστούν φουσκάλες και πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Αν λοιπόν αρχίσετε να αισθάνεστε την ανάπτυξη ενός “θερμού σημείου”, τότε θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας αμέσως. Έπειτα θα πρέπει κα βάλετε ένα ειδικό τσιρότο για τις φουσκάλες στη θερμή περιοχή, ή να την καλύψετε με αθλητική ταινία. Και οι δύο αυτές μέθοδοι θα περιορίσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης φουσκάλας και θα σας ανακουφίσουν.

Να έχετε πάντα μαζί σας στη προπόνηση ένα παλιό ζευγάρι παπούτσια

Εάν αγοράσετε νέα ποδοσφαιρικά παπούτσια, τότε θα πρέπει να φέρνετε και τα παλιά σας μαζί στις προπονήσεις, για να τα φορέσετε στη περίπτωση που έχετε προβλήματα με τα νέα σας παπούτσια. Οπότε μην πετάξετε τα παλιά σας παπούτσια αμέσως μόλις αγοράσετε τα καινούργια!

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε μία φουσκάλα που έχει ήδη δημιουργηθεί…

… είναι να την αφήσετε άθικτη. Εφαρμόζοντας ένα επίθεμα για φουσκάλες θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη φουσκάλα χωρίς να την τρυπήσετε. Το επίθεμα θα κάνει τρία πράγματα:

  • θα συμβάλει στην αποφυγή της επιπρόσθετης πίεσης από τα παπούτσια στη φουσκάλα
  • θα προστατέψει το ευαίσθητο προστατευτικό στρώμα του δέρματος στην κορυφή της φουσκάλας (το «κάλυμμα φουσκάλας») μέχρι να περάσει η φουσκάλα, και
  • θα προστατέψει μία ανοικτή φουσκάλα από τη μόλυνση και τις εξωτερικές επιδράσεις, όπως το νερό, βρωμιά (και βακτηρίδια)

ΠΡΕΠΕΙ… να καλέσετε το γιατρό σας, εάν η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει. Ενώ μια φουσκάλα μοιάζει – και τις περισσότερες φορές είναι… – ακίνδυνη, η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, αν μολυνθεί. Εάν η φουσκάλα σας πάλλεται, πρήζεται και γεμίζει με πύον, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αξιολόγησε το άρθρο...