ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τι αποκαλύπτουν τα πόδια μας για μας.

Το πώς κάθεται ένας άνθρωπος ή το πώς κινεί τα πόδια του αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα του, για το πώς αισθάνεται και για τον τρόπο που λειτουργεί.

Συνήθως οι άνθρωποι, όταν συναναστρεφόμαστε με κάποιον άλλο εστιάζουμε στο πρόσωπό του, στις εκφράσεις του και στις αντιδράσεις του για να κατανοήσουμε τις προθέσεις του. Εξάλλου θυμόμαστε πολύ πιο εύκολα το πρόσωπο κάποιου και όχι τον τρόπο με τον οποίο αυτός κάθεται ή στέκεται.

Τα πόδια είναι τα άκρα που βρίσκονται πιο μακριά από τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου μακριά από την προσοχή των άλλων. Με μια πιο προσεκτική ματιά στη στάση των ποδιών του συνομιλητή μας όμως μπορούμε να καταλάβουμε πολλά.

1. Τι κατεύθυνση έχουν τα πόδια

Η κατεύθυνση των ποδιών δείχνει πού επικεντρώνεται η προσοχή σου. Όταν μιλάς με κάποιον που σε ενδιαφέρει τα πόδια σου είναι στραμμένα προς αυτόν. Αντίθετα αν βρεθείς κάπου που αισθάνεσαι άβολα και έχεις τάσεις φυγής, τότε τα πόδια σου θα είναι στραμμένα προς την έξοδο.

2. Σταυρωμένα πόδια σε όρθια στάση

Το να σταυρώνει κάποιος τα πόδια του αποκαλύπτει ότι υιοθετεί μια υποχωρητική και αμυντική στάση ζωής, καθώς με αυτόν τον τρόπο συμβολικά απαγορεύει την πρόσβαση στα γεννητικά όργανα. Επίσης αυτή η στάση ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι είσαι ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Πχ σε μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να υπάρχει κάποιος με τέτοια στάση. Συνήθως αυτό το πρόσωπο είναι καινούριο στην ομάδα και δεν αισθάνεται άνετα με τους γύρω του ή μπορεί να νιώθει μειονεκτικά και κατώτερα σε σχέση με τους άλλους.

3. Κυρίαρχη στάση

Όταν κάποιος στέκεται με τα δύο πόδια ανοιχτά και σταθερά στο έδαφος δηλώνει ότι έχει μια κυρίαρχη θέση στο χώρο. Συνήθως αυτή τη στάση έχει ένας άντρας όταν πλησιάζει μια γυναίκα ή ένας ανώτερος αξιωματικός που δίνει οδηγίες ή ένας καθηγητής που διδάσκει.

Αυτή τη στάση υιοθετούν αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση και θα καθίσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σε περίοπτη θέση ο καβάλος τους.

4. Σταυρωμένα πόδια ενώ κάθεσαι

Όταν κάποιος σταυρώνει τα πόδια του δείχνει παθητικός. Βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κάθονται σταυρώνουν τα πόδια τους, έτσι πρέπει να συνδυαστούν και άλλες κινήσεις του σώματος για να καταλάβει κάποιος τι σκέφτεται ο συνομιλητής του. Αν ο αστράγαλος του ενός ποδιού βρίσκεται στο γόνατο του άλλου δείχνει ότι το άτομο είναι ανταγωνιστικό, πεισματάρικο με «κλειστό» μυαλό, που δεν δέχεται άλλη γνώμη εκτός από τη δική του.

i-glossa-tou-somatos-e-podi-picture-02

5. Ντροπαλή στάση

Συνήθως οι ντροπαλές γυναίκες κάθονται μπλέκοντας τα πόδια τους το ένα πίσω από το άλλο, σαν να προσπαθούν να κλειδώσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Έτσι δείχνουν μικρές σε μέγεθος και καθόλου απειλητικές.

6. Σταύρωμα στους αστραγάλους

Αυτό είναι σημάδι ότι προσπαθείς να καταστείλεις τον φόβο ή την αβεβαιότητα. Π.χ. οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται τον οδοντίατρο σταυρώνουν τα πόδια τους στους αστραγάλους μέχρι να τελειώσει η εξέταση.

7. Κάθισμα σε καρέκλα

Αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις μια καρέκλα ως ασπίδα και τα πόδια σου απλωθούν έτσι ώστε να είναι εμφανής ο καβάλος σου, αυτό δείχνει ότι θες να κυριαρχήσεις και να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σε βοηθήσουν να λειτουργήσεις μέσα σε μια ομάδα ελέγχοντας αν είσαι ευπρόσδεκτος ή όχι, αν η ομάδα είναι κλειστή ή αν υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της. Από τη στάση των ποδιών μπορείς να καταλάβεις το σημείο στο οποίο είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της συζήτησης και να λειτουργήσεις ανάλογα.

Αξιολόγησε το άρθρο...