ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Λίγα λόγια για το παιδικό πόδι

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία δομικά είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής δομής και ευθυγράμμισης των αρθρώσεων του ποδιού. Αποτέλεσμα αυτών των παραλλαγών είναι οι παραμορφώσεις και οι διαταραχές βάδισης.

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic01

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να εξετάσω το παιδί μου;

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3-14 χρονών, ανάλογα φυσικά και με την πάθηση. Συνήθως γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ή από τα ίδια τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους και εύκολη κόπωση. Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρύβεται μια ανωμαλία που αναγκάζει τους μύες του ποδιού να έλκουν από διαφορετικές γωνίες από ότι θα έπρεπε με συνέπεια την υπερβολική κόπωση.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα συμπτώματα. Εδώ έγκειται στην παρατηρητικότητα ή την ανησυχία του εκάστοτε γονέα.

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic02

Τι είναι η κοιλοποδία και πότε εμφανίζεται;

Η κοιλοποδία είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραμόρφωση του ποδιού, κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι πάρα πολύ υψηλή, κυρίως λόγω πελματιαίας αποκλίσεως του πρόσθιου ποδιού σε σχέση με την πτέρνα, η οποία  παρουσιάζει  συνήθως ελαφρά κλίση προς τα έσω, δηλαδή ραιβότητα. Η παραμόρφωση, που συχνά είναι αμφοτερόπλευρη, εμφανίζεται  συνήθως σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 χρονών και με τον καιρό επιτείνεται μέχρι τη  συμπλήρωση  αναπτύξεως. Τα μαλακά μόρια του  πέλματος  δεν  αναπτύσσονται κανονικά σε  μήκος  και  παραμένουν βραχύτερα του  φυσιολογικού, ενώ το σχήμα των οστών του τάρσου βαθμιαία μεταβάλλεται ανάλογα, οπότε και η παραμόρφωση της κοιλοποδίας μονιμοποιείται, όπως και  η σύγκαμψη των δακτύλων.

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic03

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα προκαλούνται από αυξημένη πίεση σε ορισμένα σημεία του ποδιού όπως:

α) τα μετατάρσια (μεταταρσαλγία)

β) τα γαμψά δάκτυλα που μπορεί να τρίβονται στα παπούτσια (δημιουργία κάλλων)

δ) τον Αχίλλειο τένοντα που υπερφορτίζεται και είναι ρικνός (τενοντίτιδα)

ε) την πελματιαία απονεύρωση (πελματιαία απονευρωσίτιδα)

Πως μπορώ να ξέρω αν το πόδι του παιδιού μου είναι «φυσιολογικό»;

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει ή να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος.

Συγκεκριμένα, το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ποδιών και τον τρόπο που περπατάμε ή στεκόμαστε. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς ακτινοβολία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στη μηχανική καταπόνηση των κάτω άκρων.

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic04

 

Υπάρχει θεραπεία;

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα ορθωτικά πέλματα είναι το πρώτο είδος θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις όπως η κοιλοποδία. Ο σχεδιασμός του πέλματος από τον ποδίατρο, επιτρέπει την ανάσπαση του έξω χείλος του ποδιού, αποφορτίζει το μετατάρσιο και φέρνει την πτέρνα σε πιο ουδέτερη θέση. Με τον τρόπο αυτό, το πέλμα πατάει όλο στο έδαφος και οι πιέσεις κατανομούνται ισόποσα.

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic05

kilopodia-se-paidia_e-podi-pic06

Η επιτυχία της θεραπείας αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία, όπως 2-5 χρόνων όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Μια τελευταία ευκαιρία μάς δίνεται μεταξύ 9-14 χρόνων, όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος των παιδιών.

Το παιδί μου δεν παραπονιέται ότι κουράζεται ή πονάει

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι οι παιδικές παθήσεις του πέλματος, άσχετα αν προκαλούν πόνο ή όχι, είναι μία από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ισχίων, που το παιδί μπορεί να αποκτήσει μεγαλώνοντας.

Αξιολόγησε το άρθρο...