ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » Κλασσικός Μαραθώνιος – Αθήνα 2015

Κλασσικός Μαραθώνιος – Αθήνα 2015

Τα πρώτα χρόνια του Κλασικού Μαραθωνίου

Η σημασία του να τρέχει κάποιος την κλασική, την αυθεντική διαδρομή από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα (με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο) παρέμενε και παραμένει αναλλοίωτη στα χρόνια κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1955 διεξάγεται για πρώτη φορά ο «Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας» και ως το 1967 γίνεται ανά 2 χρόνια.

O Μαραθώνιος Ολυμπιακής Ημέρας 1967 ως 1980

Το 1967 μετατρέπεται σε ετήσιο και ως ημερομηνία διεξαγωγής καθορίζεται η 6η Απριλίου, σημαδιακή ημέρα, ημέρα έναρξης της Ολυμπιάδας 1896, η οποία καθορίστηκε να εορτάζεται ως “ολυμπιακή ημέρα” από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Από το έτος αυτό ξεκίνησε νέα αρίθμηση των Διεθνών Μαραθωνίων της 6ης Απριλίου.

Το 1972 αποφασίζεται να μεταφερθεί τον Οκτώβριο και παράλληλα υπάρχει πλέον οι δυνατότητα να συμμετέχουν και μη συστηματικοί αθλητές. Όμως, η απήχηση του ολυμπιακού μαραθωνίου της 6ης Απριλίου συνετέλεσε ώστε να μην διακοπεί, με αποτέλεσμα από το 1973 ως το 1980 να διεξάγονται δύο διεθνείς μαραθώνιοι: ένας τον Απρίλιο στις εορτές για την ολυμπιακή ημέρα και ένας τον Οκτώβριο. Από το 1974 γίνεται παράλληλα και γυναικείος αγώνας και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Ο “Χρυσός” Μαραθώνιος 1982

Το 1982 έγινε μια απόπειρα καθιέρωσης ενός νέου ανοιξιάτικου διεθνούς μαραθώνιου, με χορηγό τη “Citizen” και την ονομασία “Χρυσός Μαραθώνιος” (“Golden Marathon”). Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα της IAAF και εντασσόταν στην προσπάθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας να ελέγξει τον επαγγελματισμό που είχε αρχίσει να εισβάλει στον κλασικό αθλητισμό καθιερώνοντας τα “Golden Events”, αγώνες με χρηματικά βραβεία για τους νικητές. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του ορίστηκε η 7η Μαρτίου και υπήρξε συμμετοχή αθλητών υψηλού επιπέδου. Ξεκίνησαν 37 και τερμάτισαν 30 δρομείς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο νικητής Μεξικανός Γκόμεζ απείλησε το ρεκόρ κλασικής διαδρομής πετυχαίνοντας χρόνο 2:11.49, το δεύτερο καλύτερο όλων των εποχών, που είναι ο τέταρτος χρόνος ως τις ημέρες μας. Ενώ ο Έλληνας Φάνης Τσιμιγκάτος τερμάτισε 20ος με νέο ελληνικό ρεκόρ κλασικής διαδρομής (2:19.55).

Διεθνής Μαραθώνιος “Γρ. Λαμπράκης” (από 1983 έως και σήμερα)

Από το 1983 ο ΣΕΓΑΣ αναλαμβάνει και πάλι τη διοργάνωση του Διεθνούς Μαραθωνίου και από τη χρονιά αυτή ξεκινά η αρίθμηση του αγώνα. Τον αφιέρωσε στη μνήμη του Έλληνα βαλκανιονίκη και ειρηνιστή πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη. Η διοργάνωση έχει μικτό χαρακτήρα, τόσο για πρωταθλητές όσο και για μη ανταγωνιστικούς δρομείς και έχει καθιερωθεί να διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Επίσης, κάποιες χρονιές διεξάγεται παράλληλα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου καθώς και λαϊκοί αγώνες πέντε και δέκα χιλιομέτρων.

Ρεκόρ και Διακρίσεις

Οι Έλληνες αθλητές κρατούν γερά τα πρωτεία και συνολικά σε άντρες και γυναίκες, από το 1972 η Ελλάδα έχει 21 πρωτιές (13 οι άντρες και 8 οι γυναίκες), ενώ Έλληνας είναι και ο αθλητής που έχει κόψει το νήμα τις περισσότερες φορές. Ο Νίκος Πόλιας έχει ανέβει 4 φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, το 1993, το 1995, το 1998 και τελευταία φορά το 2000. Τον ακολουθούν ο Θεοφάνης Τσιμιγκάτος (1974 και 1975), ο Χρήστος Ντούμας (1992 και 1994) η Παναγιώτα Πετροπούλου (1993 και 1996), η Γερμανίδα Σόνια Όμπερεμ (2001 και 2002) και ο Κενυάτης Ράιμοντ Κιμουτάι Μπετ (2010 και 2012).
Στη γενική συγκομιδή πρώτων μεταλλίων, δεύτερη και μετά την Ελλάδα έρχεται η Κένυα με 13 πρωτιές (11 οι άντρες και 2 οι γυναίκες) ενώ τρίτες έρχονται οι Η.Π.Α. με 8 πρωτιές (2 οι άντρες και 6 οι γυναίκες).

Το ρεκόρ του Αγώνα Γρ. Λαμπράκη (από το 1983 και μετά) κατέχει ο Κενυάτης Ράιμοντ Κιμουτάι Μπετ με χρόνο 2 ώρες 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα και σημειώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012.
Για τις γυναίκες το αντίστοιχο ρεκόρ κατέχει η Λιθουανή Ράσα Ντραζνταουσκάιτε με χρόνο 2 ώρες 31 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα και σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2010.

Φτάνοντας στο σήμερα…

Στα χρόνια που θα έρθουν, το 2014 θα είναι η χρονιά ο Μαραθώνιος μετονομάζεται σε «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός».

Στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, εκπροσώπων της πολιτικών κομμάτων της χώρας, πολλών κρατικών φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και δρομικών οργανώσεων της χώρας, ο ΣΕΓΑΣ παρουσίασε το νέο όνομα του αγώνα.
Αυτό είναι το νέο όνομα του Μαραθωνίου. Με βάση τις μελέτες του ΣΕΓΑΣ, καταγράφει με πολύ πιο σωστό και σαφή τρόπο την «μοναδική» παγκόσμια «θέση» της εθνικής μας περιουσίας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αυτού που δεν είναι μόνο «Κλασικός», δηλ. 42.195μ, αλλά είναι μοναδικός πάνω στον πλανήτη, γιατί ξεκινά από το Μαραθώνα και καταλήγει στην Αθήνα. Αυτός ο Μαραθώνιος, που ο ΣΕΓΑΣ καλεί τους Έλληνες, αλλά και όλους τους δρομείς του κόσμου να τον τρέξουν έστω και για μία φορά στη ζωή τους, μπαίνει σε νέα τροχιά και προσπαθεί να φθάσει στην κορυφή των παγκοσμίων γεγονότων αθλητισμού και τουρισμού.

Πηγή: www.runningmagazine.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...