ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Μυρμηγκιές στο παιδικό πόδι

Μυρμηγκιές στο παιδικό πόδι

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή της ζωής μας με τον ιό της μυρμηγκιάς (HPV). Ο ιός αυτός είναι απολύτως ακίνδυνος για την υγεία μας, παρ’ όλα αυτά όμως ιδιαίτερα ενοχλητικός, ειδικά όταν μολύνονται τα πιο ευαίσθητα μέλη της οικογένειας, τα παιδιά.

Η μυρμηγκιές  έχουν την εικόνα  μικρών  λευκών εξογκωμάτων στα χέρια και τα πόδια των παιδιών. Το 50% εξαφανίζεται μέσα σε 2 χρόνια χωρίς θεραπεία. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και γι’ αυτόν  τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση τους.

Τι είναι αυτό όμως που τις προκαλεί; Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως το δέρμα νεκρώνεται και ξεφλουδίζει και αφήνει να φανούν μικρά μαύρα στίγματα. Στα παιδιά είναι πιο επίπεδες και μαλακές σε σχέση με τους ενήλικες , λόγω της λεπτότερης επιδερμίδας.

Γιατί προτιμούν τα παιδιά; Προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους, λόγω του ότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τα αντισώματα και το ανοσοποιητικό/ αμυντικό  σύστημα του οργανισμού τους είναι εξασθενημένο.

Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης επαφής των άκρων με το έδαφος και τα αντικείμενα, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων των παιδιών. Ο ιός ζει και μεταδίδεται σε πισίνες, σε κοινόχρηστα μπάνια, στην άμμο, δηλαδή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Τρόποι προφύλαξης: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την επαφή με γυμνό πόδι σε περιοχές γύρω από τις πισίνες καθώς και στην άμμο (αν και λίγο δύσκολο στην περίπτωση των παιδιών), να χρησιμοποιούμε ατομική πετσέτα και τέλος να προβαίνουμε σε άμεση θεραπεία για την αποφυγή της διασποράς τους.

Τρόποι θεραπείας: Οι ειδικοί (ποδίατροι, δερματολόγοι) προτείνουν κάποιες ειδικές αλοιφές, που περιέχουν καυστικές ουσίες, καθώς επίσης και τη μέθοδο της κρυοθεραπείας ή του καυτηριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός είναι αυτός που θα επιλέξει τη μέθοδο που θα ακολουθήσει . Συνήθως στα παιδιά ακολουθείται θεραπεία με laser ή κρυοθεραπεία, καθώς η χρήση οξέων ουσιών αντενδείκνυται σε μικρές ηλικίες.

Αξιολόγησε το άρθρο...