ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Νεανική πελματιαία δερματοπάθεια

Νεανική πελματιαία δερματοπάθεια

Το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες μεταξύ 4 με 8, με συχνότητα μεγαλύτερη στα αγόρια και τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα πόδια.
Περιστασιακά τα χεριά εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα και τείνει να υποχωρεί γενικά καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Η κλινική εικόνα του δέρματος είναι λίγο πιο γυαλιστερή, φολιδωτή και κάποιες φορές επίπονα σκισίματα εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή κάτω από τα δάκτυλα και τα μετατάρσια.

Η πάθηση αυτή παρατηρείται σε παιδιά που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να προϋπάρχει κάποια άλλη δερματοπάθεια όπως έκζεμα. Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τριβή του ποδιού μέσα στο παπούτσι και επιδεινώνεται το καλοκαίρι όπου η εφίδρωση είναι πιο έντονη.

Θεραπεία:

Μείωση τριβής: Kαλά υποδήματα και αν γίνεται δερμάτινα με διπλό ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες

Ενυδάτωση αφυδατωμένου δέρματος: Kρέμες και αλοιφές που είναι πιο λιπαρές θα βοηθήσουν περισσότερο το παιδί και κυρίως αν εφαρμόζονται μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο.

Ξεκούραση: Το πρόγραμμα των παιδιών συνήθως είναι γεμάτο αλλά σε περιπτώσεις όπως αυτή καλό είναι να ξεκουράζονται έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να κάνει ανάπλαση.

Καλύψτε τις σχισμές: Τα τυχόν σκισίματα που μπορεί να κάνει το δέρμα κλείνουν
πολύ πιο γρήγορα όταν είναι καλυμμένα και προτιμότερα με γάζα.

Τοπικά στεροειδή: Σε κάποιες περιπτώσεις δίνονται μετά από προτροπή του γιατρού αλλά καλό θα ήταν (εφόσον βοηθάν) να χρησιμοποιούνται με μετρό και σε περιπτώσεις που υπάρχει έξαρση.

*Σε κάθε περίπτωση πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον δερματολόγο του παιδιού.

Αξιολόγησε το άρθρο...