ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει με 65 χλμ/ώρα!

Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει με 65 χλμ/ώρα!

Το ανώτατο όριο ταχύτητας για το ανθρώπινο σώμα είναι τα 64,4 χιλιόμετρα ανά ώρα και όχι τα 45 χιλιόμετρα ανά ώρα που πέτυχε ο Τζαμαϊκανός ρέκορντμαν Γιουσέιν Μπολτ, σύμφωνα με Αμερικανούς φυσιολόγους.

o-anthropos-mporei-na-trexei-65-xilΜέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο βασικός περιοριστικός παράγοντας της ταχύτητας είναι οι δυνάμεις που δέχονται τα πέλματα τη στιγμή που ακουμπούν στο έδαφος. Εντούτοις, η νέα έρευνα φαίνεται να διαψεύδει αυτή την υπόθεση και δείχνει ότι ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ταχύτητα με την οποία συσπώνται οι μύες.

Η ομάδα του Δρ Πίτερ Ουέιαντ στο Southern Methodist University του Τέξας εξέτασε την παλιά υπόθεση χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κυλιόμενο διάδρομο με συσκευές μέτρησης της δύναμης. Όπως διαπιστώθηκε, οι δυνάμεις που μπορούν να δεχτούν τα πόδια ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι είχε εκτιμηθεί παλαιότερα. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις που αναπτύσσονταν όταν ο εξεταζόμενος πήδαγε «κουτσό» με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ήταν 30% μεγαλύτερες απ’ ότι αν έτρεχε κανονικά με τη μέγιστη ταχύτητα.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι τα ανθρώπινα πόδια έχουν ελάχιστο χρόνο να ασκήσουν δύναμη στο έδαφος, αφού το ακουμπούν μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Σε κορυφαίους αθλητές, ο χρόνος για τον οποίο το πέλμα διατηρεί την επαφή με το έδαφος είναι περίπου ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα εξαρτάται από το πόσες μυικές ίνες των ποδιών προλαβαίνουν να συσπαστούν μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με βάση τη φυσιολογία των ανθρώπινων μυών, η ομάδα ανεβάζει σημαντικά το όριο ταχύτητας.

Οι απλές προβολές μας υποδεικνύουν ότι οι ταχύτητες σύσπασης των μυών θα επέτρεπαν ταχύτητες τρεξίματος 56,3 έως 64,4 χιλιομέτρων ανά ώρα και πιθανώς περισσότερο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: www.igraphics.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...