ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Παγωμένα πόδια: Ποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κρύβει;

Παγωμένα πόδια: Ποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κρύβει;

Πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τα κρύα πόδια αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του σώματος όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί όμως να συμβεί και χωρίς σοβαρή αιτία.

«Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για κρύα χέρια και πόδια» «Σε γενικές γραμμές, όταν συμβαίνει σε νέους υγιείς ανθρώπους, δεν προκαλεί ανησυχία» προσθέτει.

Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή που περιλαμβάνει κυκλοφορική ανωμαλία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Προκαλεί στένωση των αγγείων και ενώ μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος προκαλείται ωχρότητα στην όψη των άκρων, όπως στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, στη μύτη, στα αυτιά, στο πηγούνι, στα χείλη και στη γλώσσα. Αυτή η στένωση των αγγείων μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Ρεϊνό θεωρείται ιδιοπαθής –σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά. Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι και οι διαταραχές στο ορμονικό σύστημα του οργανισμούμπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο. Ο βαθμός επίδρασής τους, ωστόσο, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως επιστημονικά.

Συμπτώματα του συνδρόμου Ρεϊνό

Δύο βασικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι ουσιαστικά και αυτά που το χαρακτηρίζουν. Πρώτον, λόγω της στένωσης των αγγείων και της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος προκαλείται πόνος στα άκρα ή αίσθημα μουδιάσματος. Κατά δεύτερον αλλάζει η όψη των άκρων και το χρώμα τους γίνεται ωχρό ή μωβ ή σε κάποιες περιπτώσεις έντονο κόκκινο. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το σύνδρομο είναι ότι η αντίδραση αυτή εμφανίζεται συμμετρικά, π.χ. προσβάλλει και τα δύο χέρια ή πόδια.

Βεβαίως, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα καθώς συμβάλλει στην επιπλέον στένωση των αγγείων. Συχνά στο σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να συνυπάρχει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Ρεϊνό

Η διάγνωση γίνεται από τον παθολόγο σε συνεργασία με τον ρευματολόγο. Συνήθως για την διάγνωση επαρκεί μια αναλυτική αναφορά των συμπτωμάτων.

Ίσως να τεθούν από τον γιατρό ερωτήσεις όπως:

  • Παρατηρείτε μια αλλαγή στο χρώμα των άκρων
  • Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συμμετρικά
  • Έχετε κάποια αυτοάνοση νόσο ή κάποια αυτοάνοση ρευματοπάθεια;
  • Υπάρχουν άτομα με παρόμοια συμπτώματα στο συγγενικό περιβάλλον;

Έπειτα ίσως ο ρευματολόγος κάνει κάποια τεστ για να καταλήξει στην διάγνωση του συνδρόμου Ρεϊνό.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Ρεϊνό

Βασικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου Ρεϊνό είναι η αποφυγή του κρύου και του στρες. Πολλά άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό πασχίζουν να κρατούν τα άκρα ζεστά, φορώντας γάντια και παπούτσια με χοντρές σόλες. Στην καθημερινότητα, πολλοί έχουν βρει υποβοηθητικό να έχουν πάντα δίπλα τους θερμαινόμενες κουβέρτες ή θερμοφόρες. Κάποιοι πάσχοντες κάνουν τακτικά ζεστά μπάνια ή ποδόλουτρα και μαλάξεις στα άκρα με έλαια ή εκχυλίσματα φυτών, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Σχετίζεται το σύνδρομο Ρεϊνό με τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Όπως προαναφέρθηκε, το σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να επηρεαστεί ή να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές όμως και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα (DGfAE), στις συνοδές παθήσεις αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί μεταξύ άλλων να διαγνωστούν σύνδρομα ή δυσλειτουργίες του οργανισμού όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο Ρεϊνό.

Σύνδρομο Ρεϊνό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας

Εάν υποφέρετε από το σύνδρομο Raynaud οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε πικάντικες τροφές, όπως καυτερές πιπεριές ή κάρι.

Τα πικάντικα φαγητά, όπως αυτά στα οποία προσθέτουμε τζίντζερ, σκόρδο και πιπέρι, πιστεύεται ότι βοηθούν, επειδή τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα, η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα, μπορεί να βλάψουν την κυκλοφορία.

Σημαντική είναι επίσης η άσκηση, ειδικά τις κρύες μέρες, καθώς και αυτή συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Προσπαθήστε επίσης να κρατάτε το σώμα σας ζεστό με πολλά λεπτά ρούχα (βαμβακερά φανελάκια), αντί για ένα πιο χοντρό (π.χ. πουλόβερ) και αποφεύγετε την επαφή με κρύα αντικείμενα.

Το στρες τέλος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου, συνεπώς είναι χρήσιμο να μάθετε τρόπους διαχείρισής του, π.χ. τεχνικές χαλάρωσης.

Αξιολόγησε το άρθρο...