ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Φαινόμενο Raynaud

Φαινόμενο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud (προφορά: «Ρεϊνό») είναι η κατάσταση όπου η κυκλοφορία αίματος στα άκρα, συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και στη μύτη ή τα πτερύγια των αυτιών, διακόπτεται ξαφνικά. Το φαινόμενο οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών των δακτύλων. Στη διάρκεια του επεισοδίου εμφανίζονται αλλαγές του χρώματος του δέρματος (ωχρό ή μπλε), μούδιασμα και πόνος. Η ακριβής διαδικασία της νόσου εμπλέκονται στην κατάσταση δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά είναι πιθανό ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία, το σύστημα πήξης του αίματος, η παροχή νεύρου στις αρτηρίες και τις χημικές ουσίες του σώματος που ελέγχουν την διεύρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Είναι κληρονομικό;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις προς το παρόν ότι το φαινόμενο Raynaud ή η συστηματική σκλήρωση κληρονομούνται. Υπάρχει όμως μια γενετική προδιάθεση, έτσι ώστε οι πιθανότητες να το πάθει κάποιος είναι μεγαλύτερες αν πάσχει και συγγενής του. Είναι αρκετά κοινή σε εφήβους, αν και πολλοί είναι αυτοί που πλήττονται μόνο για λίγα χρόνια πριν εξαφανιστεί όταν είναι στις αρχές του ’20 τους.

raynaud’s-phenomenon-e-podi-picture-02

Συμπτώματα
Το έναυσμα για ένα επεισόδιο είναι συνήθως είτε την έκθεση στο κρύο ή μηχανική καταπόνηση (όπως έντονη δόνηση, για παράδειγμα από τη χρήση ενός τρυπανιού). Αυτό προκαλεί τις αρτηρίες να στενεύουν, το οποίο αποκόπτει την παροχή αίματος στο δέρμα και ενεργοποιεί τα συμπτώματα. Πιο συχνά επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών και ποδιών. Το δέρμα γίνεται άσπρο, μετά μπλε (για κάποιους ανθρώπους), πριν τελικά γίνει έντονο κόκκινο (μετά από λίγα λεπτά ή περισσότερο), ενώ οι αποδόσεις της ροής του αίματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας υπάρχει μία περίσσεια της εφίδρωσης στα χέρια και στα πόδια. Αυτό το τελικό στάδιο της επιστροφής ροή του αίματος είναι συχνά επίμονη και περιστασιακά υπάρχει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Προσβεβλημένων και μη προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος είναι συχνά σαφώς διακριτοί. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως πλήρως αναστρέψιμα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μόνιμη βλάβη και δερματικά έλκη.

Τύποι
1. Νόσος Raynaud ή Πρωτοπαθές Raynaud: Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το φαινόμενο Raynaud, όταν δεν μπορεί να βρεθεί υποκείμενη αιτία. Ποικίλει από την πολύ ήπια μορφή, που είναι απλά μια μικροενόχληση, μέχρι τη σοβαρή μορφή, που απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.
2. Σύνδρομο Raynaud ή Δευτεροπαθές Raynaud: Σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή εξωτερικές επιδράσεις. Καταστάσεις που σχετίζονται με φαινόμενο Raynaud είναι παθήσεις του συνεκτικού ιστού (όπως η συστηματική σκλήρωση), το σύνδρομο συμπίεσης θωρακικής εξόδου, επαγγελματικές παθήσεις (όπως το σύνδρομο κραδασμού χεριού βραχίονα), και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Θεραπεία
Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας.
Κάπνισμα – Αν είστε καπνιστής, πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί αγγειόσπασμο και μειώνει τη ροή αίματος προς τις άκρες των δακτύλων. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να ορίσετε την ημέρα που θα το σταματήσετε εντελώς παρά να προσπαθείτε να το μειώσετε βαθμιαία. Αν δυσκολεύεστε, ζητήστε βοήθεια από τον ιατρό σας.
Να ασκείστε σωματικά – Η ήπια άσκηση βοηθά την κυκλοφορία. Αποφεύγετε να κάθεστε για πολλή ώρα. Σηκωθείτε και περπατείστε μέσα στο δωμάτιο κουνώντας χέρια και πόδια για να διατηρείτε την κυκλοφορία σας σε καλή κατάσταση. Όταν ο καιρός είναι κρύος να ασκείστε σε κλειστό χώρο.
Τρώτε για να ζεσταθείτε – Προσπαθείτε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα για να διατηρείτε ενέργεια. Οι καταλληλότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες (γάλα, κρέας, ψάρι και φρέσκα λαχανικά). Προτιμάτε ζεστά γεύματα και ζεστά ροφήματα.
Ενδυμασία – Να αποφεύγετε την έκθεση στο κρύο και να καλύπτετε χέρια και πόδια όταν βγαίνετε στο κρύο (διατηρείτε τα ζεστά με γάντια και ζεστές κάλτσες & υποδήματα οποτεδήποτε εκτίθεστε στο κρύο). Ο αγγειόσπασμος μπορεί να αναστραφεί σε θερμό περιβάλλον, οπότε οι αρτηρίες που βρίσκονται σε σπασμό χαλαρώνουν και επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Να αποφεύγετε τα πολύ σφικτά ρούχα που μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτές οι συμβουλές έχουν βοηθήσει με επιτυχία πολλούς ανθρώπους να διαχειρίζονται το Raynaud’s τους. Αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν οτιδήποτε που προκάλεσε τις επιθέσεις, όπως ορισμένα φάρμακα ή τη χρήση των εργαλείων δόνησης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί η φυσιολογική ροή του αίματος. Μερικοί άνθρωποι επίσης να επωφεληθούν από τη λήψη με το τζίντζερ, το σκόρδο, και οι βιταμίνες C και E, ωστόσο υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για την υποστήριξη αυτών ως αποτελεσματικές θεραπείες. Εάν τα συμπτώματα δεν μπορούν να ανατρέψουν και το άκρο γίνεται πληγωσμένη ή επιδεινώνεται, επείγουσα επανεξέταση και θεραπεία από το γιατρό ή το ποδίατρο σας (στην περίπτωση των ποδιών).

Αξιολόγησε το άρθρο...