ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΡΙΒΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ

ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΡΙΒΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται στα παιδιά μικρής ηλικίας είναι η βάδιση με τα πόδια να στρίβουν προς τα μέσα. Συνήθως οι γονείς αρχίζουν να το παρατηρούν κατά τα πρώτα βήματα των παιδιών αλλά και αργότερα στις δραστηριότητες τους.

podia-poy-strivoun-pros-ta-mesa-e-podi-picture-02

Μέχρι την ηλικία των 8 ετών είναι πολύ πιθανό να “αυτό- διορθωθεί” χωρίς την παρέμβαση ειδικών μεθόδων. Παρόλα αυτά αν αυτή η τάση επιμένει και προκαλεί πόνο, οίδημα ή δυσκολία στην βάδιση, τότε σίγουρα ένας ειδικός θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση.

Η αίτια που συμβαίνει αυτό εξαρτάται από το πού εντοπίζεται η στροφή στο κάτω άκρο.

Ένας ειδικός για το κάτω άκρο μπορεί να εντοπίσει αν η στροφή προέρχεται από το πόδι από την κνήμη ή από το μηριαίο οστό.

podia-poy-strivoun-pros-ta-mesa-e-podi-picture-03.jpgΣτροφή ποδιού

Σε αυτή την κατάσταση όλο το πόδι βρίσκεται σε στροφή προς τα μέσα και σχετίζεται με την στάση του μωρού κατά την κύηση. Συνήθως είναι εύκαμπτη και διορθώνεται μόνη της μέχρι και το 3ο έτος της ηλικίας ειδάλλως χρήζει θεραπείας.

podia-poy-strivoun-pros-ta-mesa-e-podi-picture-04Στροφή κνήμης

Στην στροφή της κνήμης ένας ειδικός μπορεί να κρίνει την θέση της και ανάλογα με το κάθε παιδί, να επιλέξει αν και ποια θεραπεία χρειάζεται. Συνήθως καθώς το οστό της κνήμης μακραίνει επέρχεται και η ευθυγράμμιση του ποδιού.

podia-poy-strivoun-pros-ta-mesa-e-podi-picture-05Στροφή μηριαίου

Αντίθετα με τις άλλες δυο καταστάσεις η εσω στροφή μηριαίου είναι πιο εμφανής κατά το 5ο και 6ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού. Η αίτια για αυτήν την κατάσταση είναι ακόμα άγνωστη παρόλα αυτά, τα παιδιά τείνουν να κάθονται σε μια συγκεκριμένη θέση ”W” κατά την ώρα του παιχνιδιού.

Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι κληρονομικές ή μπορεί να είναι συνοδευτικές /συνδυαστικές κάποιας άλλης εμβιομηχανικής πάθησης. Η πρόληψη είναι πολύ δύσκολη μιας και θα παρουσιαστούν είτε κατά την περίοδο κύησης είτε κατά την ανάπτυξη του παιδιού.

Αξιολόγησε το άρθρο...