ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Στην Κούβα οι χορευτές μαθαίνουν μπαλέτο μέσα σε ένα εκπληκτικό παλάτι

Στην Κούβα οι χορευτές μαθαίνουν μπαλέτο μέσα σε ένα εκπληκτικό παλάτι

Δείτε εικόνες από τη μεγαλύτερη σχολή μπαλέτου στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στην Κούβα, στεγάζεται σε ένα παλιό παλάτι και μόλις έγραψε ιστορία.

Η Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας (Escuela Nacional Cubana de Ballet) βρίσκεται στην Αβάνα, έχει περίπου 3.000 μαθητές και λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη σχολή μπαλέτου στον κόσμο. Παράλληλα, είναι η πιο διάσημη σχολή μπαλέτου στην Κούβα.

Η ιστορία αυτής της σχολής ξεκινά το 1931, όταν η απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα και χορογράφος, Αλίσια Αλόνσο, ο πρώην σύζυγός της ο Φερνάντο Αλόνσο και ο αδελφός του Αλμπέρτο, έκαναν τα πρώτα τους μαθήματα μπαλέτου. Η Αλίσια Αλόνσο, η χορεύτρια – μύθος του 20ου αιώνα, έγινε αργότερα επικεφαλής του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας.

Πριν από λίγες μέρες, η Κάθριν Κόνλεϊ, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα φοιτήτρια που εισέρχεται στην περίφημη Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι σπουδές της στην Κούβα θα της προσφέρουν υπεροχή έναντι των άλλων χορευτριών της χώρας της, αφού εκεί θα διδαχτεί το διαφορετικό στιλ μπαλέτου της Κούβας, το οποίο περιλαμβάνει πολλές εκθαμβωτικές στροφές και άλματα.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-01«(Η Κούβα έχει) ένα ακροβατικό ύφος χορού, και νομίζω ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια από αυτά», δήλωσε η 18χρονη Κόνλεϊ, φορώντας το μαύρο κορμάκι της, και έχοντας πιάσει τα ξανθά μαλλιά της σε σφιχτό κότσο.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-02Η σχολή, η οποία στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλάτι αποικιακής εποχής στην Παλιά Αβάνα έκλεισε το 2011 για αποκατάσταση, αφού τα κτίρια είχαν γίνει πολύ επικίνδυνα για τους μαθητές. Η σχολή ξανάνοιξε το 2013 μετά από μια ανακαίνιση που κόστισε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-03Η Κομμουνιστική ηγεσία της Κούβας είναι γνωστή για την αυστηρή, κρατικά επιδοτούμενη εκπαίδευση μπαλέτου, από την οποία έχουν αποφοιτήσει μεγάλα αστέρια του μπαλέτου.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-04Η Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας (ΕΝΒ), έχει πολλούς ξένους χορευτές ως μαθητευόμενους, ωστόσο κανείς Αμερικανός δεν είχε ενταχθεί σε ποτέ αυτή, κατά τη διάρκεια της μακράς σύγκρουσης μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών που διήρκεσε μισό αιώνα.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-05Αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει, στον απόηχο της ανακωχής που συμφώνησαν οι πρόεδροι της ΗΠΑ και της Κούβας Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο.

stin-kouva-oi-xoreftes-mathainoun-baleto-mesa-se-ena-palati-e-podi-picture-06«Νομίζω ότι η Κάθριν είναι η πρώτη από πολλούς αμερικανούς φοιτητές που θα έρθουν να σπουδάσουν στην Κούβα» δήλωσε ο Βίκτορ Αλεξάντερ, ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνών Ruth Page στο Σικάγο, όπου η Κόνλεϊ παρακολουθούσε μαθήματα μπαλέτου από τότε που ήταν παιδί.

Αξιολόγησε το άρθρο...