ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΒΛΑΙΣΟΓΩΝΙΑ

Όταν ένα παιδί με βλαισό γόνατο στέκεται όρθιο, τα γόνατα αγγίζουν το ένα το άλλο σε αντίθεση με τους αστραγάλους που παραμένουν χωριστοί. Δικαίως, η παραμόρφωση αυτή είναι γνωστή ως «knock knees» στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία.

oi-kliseis-sta-podia-ton-podion-e-podi-picture-02

Τα βλαισά γόνατα είναι το αντίθετο των ραιβών γονάτων. Τα γόνατα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, αλλά οι αστράγαλοι δεν ακουμπούν μεταξύ τους.

Τα βλαισά γόνατα είναι πιο συνηθισμένα στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια, εν μέρει επειδή η πύελος είναι πιο πλατιά.

Εμφανίζεται συχνά σε υπέρβαρα παιδιά των οποίων τα αναπτυσσόμενα οστά και οι αρθρώσεις δεν μπορούν να υποβαστάξουν το βάρος τους. Επίσης παιδιά με με ογκώδεις μηρούς, γενικευμένη χαλαρότητα των συνδέσμων και υποτονία του μυϊκού τους συστήματος. Τα βλαισά γόνατα μπορεί επίσης να είναι κληρονομικά.

Τα βλαισά γόνατα μπορεί να επιμένουν και μετά την ηλικία των 4 ετών, αλλά τα πόδια των περισσότερων παιδιών ισιώνουν μέχρι την ηλικία των 6 – 7 ετών. Η μέτρια βλαισογονία μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ή να θεωρηθεί ανάξια λόγου, από τον ίδιο τον αθλητή ή το γιατρό. Παρ’ όλα αυτά, η σοβαρή βλαισογονία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.

Τα άτομα αυτά, μεγαλώνοντας, αν αποφασίσουν τελικά να αθληθούν, θα εμφανίσουν σύντομα ενοχλήσεις. Και δεν θα ευθύνεται τόσο η παχυσαρκία (με τις εγγενείς δυσκολίες άθλησης που αυτή συνεπάγεται), όσο η διαταραχή του άξονα των κάτω άκρων και οι έκκεντρες φορτίσεις που δέχονται τα γόνατα.

Τα παιδιά με μεγάλου βαθμού βλαισά γόνατα συχνά έχουν πλατυποδία, επειδή το βάρος πέφτει την εσωτερική πλευρά της πατούσας και του αστράγαλου, προκαλώντας κούραση στα πόδια κ πόνο σε γόνατα ή αστράγαλο.

ΡΑΙΒΟΓΩΝΙΑ

oi-kliseis-sta-podia-ton-podion-e-podi-picture-03

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν ραιβά γόνατα. Εάν επιμείνουν μέχρι την ηλικία των 3 ετών, συμβουλευτείτε τον ποδίατρο σας.

Τα στραβά πόδια των παιδιών ισοδυναμούν με ό,τι στην ιατρική ορολογία αποκαλείται «ραιβογονία». Και είναι άξιο απορίας το γεγονός πως η ραιβογονία φέρνει συχνά κρίσεις πανικού στους γονείς, όταν τη διαπιστώσουν στα παιδιά τους! Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κάτω άκρα μοιάζουν με παρενθέσεις. Στην όρθια στάση, τα γόνατα βρίσκονται σε απόσταση ενώ συνυπάρχει μία σημαντική έσω στροφή των κάτω άκρων.

Το 1975, οι Salenius και Vankka μελέτησαν τη γωνία ανάμεσα σε μηρό και κνήμη σε 1.500 περίπου υγιή παιδιά στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτου φυλής και φύλου, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Διαπίστωσαν ότι, ενώ η μηροκνημιαία γωνία (η έξω γωνία που σχηματίζεται από το οστό του μηρού και της κνήμης από μπροστά) είναι αρκετά μεγάλη στα νεογέννητα, ελαττώνεται σταδιακά και σχεδόν μηδενίζεται στην ηλικία των 2 ετών.
Στα επόμενα 2-3 χρόνια, παρατηρείται αναστροφή της γωνίας σε βλαισότητα, η οποία προοδευτικά διορθώνεται κι αυτή στα επόμενα χρόνια. Οι μετρήσεις αυτές αποτελούν έκτοτε σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Ενίοτε τα πόδια φαίνονται κυρτά αποκλειστικά λόγω της κατανομής του λίπους στα πόδια του παιδιού σας. Όταν το ένα πόδι είναι πιο κυρτό από το άλλο, μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό ή πρόβλημα ανάπτυξης.
Η ραιβογονία στα παιδιά δεν έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ενοχλημάτων, εκτός εάν συνοδεύεται με υψηλή ποδική καμάρα και πτώση των μεταταρσίων, αυτό που έχουμε συνηθίσει ν’ αποκαλούμε «κοιλοποδία».

oi-kliseis-sta-podia-ton-podion-e-podi-picture-04

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε όποια απο τις παραπάνω περιπτώσεις βρίσκεται το παιδί σας, μπορείτε να επισκευτείτε τον ποδίατρο σας, να γίνει μια ανάλυση βάδισης (πελματογράφημα) και να κατασκευαστούν οι χειροποίειτοι ειδικοι πάτοι (πέλματα) τα οποια θα απευθείνονται αποκλειστικά στην πάθηση του παιδιού ή του ενήλικα.

oi-kliseis-sta-podia-ton-podion-e-podi-picture-05

oi-kliseis-sta-podia-ton-podion-e-podi-picture-06

Αξιολόγησε το άρθρο...