ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Δυνατό πόδι, σημαίνει δυνατή ψυχολογία!

Δυνατό πόδι, σημαίνει δυνατή ψυχολογία!

Δυνατό πόδι, σημαίνει δυνατή ψυχολογία!
Αν συνειδητοποιούσαμε τη σημασία αυτής της φράσης, όλοι θα μπαίναμε στη διαδικασία εξέτασης των ποδιών των παιδιών μας.

Το πώς «βλέπει» ένα παιδί τον εαυτό του και τί εικόνα σχηματίζει για το ίδιο έχει να κάνει με το πόσο δυνατό αισθάνεται, με τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες, με το πόσο ανταγωνιστικό είναι με τους συνομηλίκους του καθώς και με το σωματότυπο του.

dynati-psyxologia-e-podi-picture-01

Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζουμε πως ένα παιδί δε δείχνει ενδιαφέρον για ομαδικά παιχνίδια με έντονη σωματική δραστηριότητα, ενώ αντίθετα θεωρούμε πως τα ενδιαφέροντά του είναι άλλης φύσεως όπως η μουσική, η ζωγραφική ή γενικότερα καλλιτεχνικού περιεχομένου που δεν περιέχουν σωματική δραστηριότητα. Έτσι το ωθούμε μόνο προς τέτοιες κατευθύνσεις. Κι όμως, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στα πόδια.

 

dynati-psyxologia-e-podi-picture-02

Η πλατυποδία μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή του παιδιού σε διάφορα αθλήματα. Νομίζει πως δεν μπορεί να τρέξει, πως δεν είναι γρήγορο, δυνατό, ανταγωνιστικό. Αυτό το κάνει να μένει πίσω, στο περιθώριο, να θεωρεί τον εαυτό του αδύναμο και ανήμπορο. Νομίζει πως δεν μπορεί να λάβει μέρος σε κάποιες δραστηριότητες, έτσι περιθωριοποιείται από μόνο του. Κλίνεται στον εαυτό του και γίνεται αντικοινωνικό. Επίσης βρίσκει ευχαρίστηση μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτός ο τρόπος καθιστικής ζωής μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αφού λείπει η σωματική δραστηριότητα, απαραίτητη για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα για την υγεία του παιδιού. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μια επίσκεψη όμως στον ειδικό μπορεί να μας γλιτώσει από όλο αυτό. Με μια απλή εξέταση πελματογραφήματος, ο ειδικός μπορεί να διαγνώσει μηχανικά προβλήματα στη λειτουργία των κάτω άκρων. Η εφαρμογή ορθωτικών πελμάτων σε συνδυασμό με ειδικό ασκησιολόγιο διορθώνει τυχόν δυσλειτουργίες. Ειδικά στα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ανάπτυξης και τα οστά τους είναι ακόμα εύπλαστα, τέτοιου είδους προβλήματα διορθώνονται στο μέγιστο. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της Άννας Π. μητέρας του 10χρονου Χρήστου. «Έβλεπα το παιδί μου να δυσκολεύεται να ενταχθεί άμεσα στο κοινωνικό σύνολο, έδειχνε προβληματισμένος, κλειστός στον εαυτό του, φοβόταν να «βγει μπροστά». Προτιμούσε να μένει μέσα και να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αισθανόταν έτσι ασφαλής. Ταυτόχρονα διαμαρτύρονταν ότι πονούσαν τα πόδια του και τα γόνατά του. Μετά την εφαρμογή των πελμάτων η αλλαγή στην εικόνα του είναι χαρακτηριστική. Έχει καλή διάθεση, είναι χαρούμενος, δυναμικός, κοινωνικός. Σήμερα, μετά από 6 μήνες χρήσης των πελμάτων τα πόδια του έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βοήθησα το παιδί μου να ξεπεράσει ένα τέτοιο πρόβλημα που σίγουρα θα το επηρέαζε στην υπόλοιπη ζωή του.»

Αξιολόγησε το άρθρο...