ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Όμορφα πόδια χωρίς κυτταρίτιδα

Όμορφα πόδια χωρίς κυτταρίτιδα

Τι είναι κυτταρίτιδα; Πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ή εφιάλτης;

Η κυτταρίτιδα είναι το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα κι αυτό αντανακλάται από το πλήθος των προϊόντων και των θεραπειών που προτείνονται, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Το 90% των γυναικών παγκοσμίως εμφανίζει κυτταρίτιδα. Πρόκειται για ανώμαλη συσσώρευση λίπους και κατακράτησης υγρών ανάμεσα στο χόριο και των λιπώδη ιστό που συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα συνδετικού ιστού. Η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών, οδηγεί σε αύξηση της τοπικής φλεγμονής του δέρματος. Δημιουργείται κακή τοπική αιματική και λεμφική κυκλοφορία, μείωση οξυγόνωσης του ιστού, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, γίνεται ινώδες και τραχύ, αποκτά όψη φλοιού πορτοκαλιού. Στις περισσότερες φορές εμφανίζεται και μόνο από το περιττό λίπος, που εναποτίθεται ανομοιογενώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Που εμφανίζεται;
Το 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως θα εμφανίσει κάποια στιγμή κυτταρίτιδα. Οι λευκές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πλήττει και γυναίκες χωρίς επιπλέον κιλά, που προσέχουν τη διατροφή τους και ασκούνται συστηματικά. Επίσης υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ανδρών που εμφανίζει κυτταρίτιδα. Τα μέρη του σώματος που εμφανίζουν συχνότερα κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.

Αιτιολογία

Τα κυριότερα αίτια είναι:

 1. Ορμονικοί παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση, η λήψη αντισυλληπτικών, ινσουλίνης, προλακτίνης κτλ.
 2. Κληρονομικότητα. Συγκεκριμένα γονίδια συμβάλουν στην εμφάνιση της
 3. Διατροφή. Είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη δημιουργία του σωματικού λίπους. Οι κυριότερες «απαγορευμένες» τροφές είναι τα κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά, φτωχές ίνες, καφεΐνη.
 4. Τρόπος ζωής. (Χωρίς άσκηση – γεμάτο stress).
 5. Διαταραχές λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας. (Τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία).

Στάδια

0: Όρθια ή ξαπλωμένη: Δέρμα λείο Πίεση: Μόνο πτυχές

1: Όρθια ή ξαπλωμένη: Δέρμα λείο Πίεση:”λακουβίτσες”: Κυτταρίτιδα

2: Ξαπλωμένη: Δέρμα λείο Όταν στέκεται: Φλοιού πορτοκαλιού

3: Κυτταρίτιδα εμφανής σε κάθε θέση

Με τη πάροδο της ηλικίας

 • Αυξάνεται το σωματικό βάρος, λεπταίνει το δέρμα
 • Οι λιπώδεις ιστοί αυξάνονται σε όγκο
 • Χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος, το κυκλοφορικό εξασθενεί, περισσότερα υγρά εγκλωβίζονται

  Αντιμετώπιση
  Η θεραπεία της κυτταρίτιδας ξεκινάει από την κατανόηση του προβλήματος. Γι’ αυτό η αντιμετώπιση απαιτεί γνώση, εξειδίκευση, κι αξιόπιστες εγκεκριμένες για το σκοπό αυτό τεχνολογίες. Απαιτείται σωστό και αναλυτικό ιατρικό ιστορικό που θα ανακαλύψει τις αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα, καθώς και ειδικός διαγνωστικός υπερηχογραφικός έλεγχος για τη σταδιοποίηση της. Η αλλαγή των “κακών συνηθειών” (περιορισμός αλκοόλ, καπνίσματος, σωστή διατροφή, πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού, σωματική άσκηση) βοηθούν την κατάσταση και βελτιώνουν την εικόνα, αλλά δεν επαρκούν. Καμία μέχρι σήμερα τεχνολογία δεν μπορούσε να δώσει λύση ως μονοθεραπεία αφού η κυτταρίτιδα έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και χρειάζονται συνδυασμοί πρωτοκόλλων και μηχανημάτων.

Αξιολόγησε το άρθρο...