ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)

Είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση)

Τί είναι;

Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού μεγαλώνει προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Αυτό είναι συνήθως επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει οίδημα (φούσκωμα) στο δάκτυλο, ερυθρότητα (κοκκινίλα) και κάποιες φορές μόλυνση με πύον.

Τί το προκαλεί;

Τα κύρια αίτια ονυχοκρύπτωσης είναι τα μη κατάλληλα υποδήματα και ο λανθασμένος τρόπος κοπής των νυχιών. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει συνήθως το μεγάλο δάκτυλο, αλλά όλα τα δάκτυλα μπορούν να επηρεαστούν.

Τα μη κατάλληλα υποδήματα προκαλούν επιπλέον πίεση στα δάκτυλα, άρα και στα νύχια, με αποτέλεσμα να προκαλείται είσφρυση. Κάποιες δυσμορφίες των δακτύλων μπορούν να προδιαθέσουν το πόδι σε πιέσεις. Εάν γυμνάζεστε ή περπατάτε συχνά, τα πολύ στενά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Κόβετε τα νύχια σας με τον σωστό τρόπο:
Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά. Χρησιμοποιήστε την άκρη του δακτύλου ως οδηγό για το κατάλληλο μήκος νυχιών. Το νύχι δεν πρέπει να είναι πιο μέσα από την άκρη του δακτύλου, ακόμη και εάν υπάρχει ελεύθερο άκρο νυχιού.
Τα νύχια και οι άκρες τους πρέπει να κόβονται σε ευθεία και όχι κυκλικά. Χρησιμοποιήστε λίμα νυχιών για να ομαλοποιήσετε τις γωνίες των νυχιών χωρίς να τις κόψετε. Οι κομμένες γωνίες σε συνδυασμό με την πίεση από τα υποδήματα σχεδόν πάντα προκαλούν είσφρυση.
Εάν αδυνατείτε να κόψετε τα νύχια σας μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια.
Μην πειράζετε και μην τραβάτε τις γωνίες ή παρανυχίδες των νυχιών αφού μπορεί και αυτό να προκαλέσει μόλυνση.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Εάν υποφέρετε από διαβήτη, κυκλοφορικά προβλήματα στο πόδι ή νευροπάθεια, αναζητήστε ΑΜΕΣΑ επαγγελματική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.
Κάποιες φορές η είσφρυση όνυχος μπορεί να προληφθεί στα αρχικά της στάδια με θεραπεία στο σπίτι.
Κάντε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με αντισηπτικό ή ιώδιο (Betadine – εάν δεν είστε αλλεργικοί στο ιώδιο και δεν έχετε προβλήματα θυρεοειδούς).
Εάν υπάρχει πληγή, μπορείτε να εφαρμόσετε αντιβιοτική κρέμα.
Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβακιού εμποτισμένο με αντισηπτικό κάτω από το επηρεασμένο νύχι.
Μην προσπαθήσετε να κόψετε το γυρισμένο νύχι μόνοι σας. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Φορέστε ανοικτά παπούτσια που δε θα πιέζουν το δάκτυλο μέχρι το πρόβλημα να υποχωρήσει. Εάν το πρόβλημα επιμείνει, επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Θα πρέπει να μου βγάλουν το νύχι;

Εάν το πρόβλημα δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική αφαίρεση του νυχιού ίσως είναι απαραίτητη για την θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης. Η τελική επιλογή παραμένει απόφαση του ασθενούς.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι μερική ονυχεκτομή (δηλαδή αφαίρεση ενός μέρους του νυχιού) υπό τοπική αναισθησία. Μία αναισθητική ένεση γίνεται στο δάκτυλο και αφαιρείται η ελαττωματική πλευρά του νυχιού. Η μήτρα (ρίζα) του νυχιού καυτηριάζεται με ένα ειδικό χημικό (Phenolisation), που αποτρέπει την επανεμφάνιση του νυχιού στο συγκεκριμένο σημείο. Με το πέρας της επέμβασης, το νύχι θα είναι ελαφρώς στενότερο. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά κατά μέσο όρο είναι 4-6 εβδομάδες.

Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα με τα πόδια σας, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον ποδίατρό σας για συμβουλές και αξιολόγηση.

Αξιολόγησε το άρθρο...