Η πρόκληση οιδημάτων λόγω της κατακράτησης υγρών αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργία και την όψη των ποδιών μας.
Προκειμένου να αποφύγουμε την πέρα από το φυσιολογικό συσσώρευση υγρών στο σώμα μας, που έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε βαριά τα πόδια μας, πρέπει να περιορίσουμε από τη διατροφή τη λήψη νατρίου, κοινώς αλατιού. Ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3.400 mg νατρίου την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενηλίκους που δεν πάσχουν από υπέρταση είναι τα 2.400 mg, δηλαδή 6 γρ. αλατιού. Για να μειώσουμε το αλάτι από τη διατροφή μας, πρέπει:
➤ Να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων όπως τα παστά, το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. το μπέικον), τα αλμυρά σνακ και οι κονσέρβες, που κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
➤ Στο μαγείρεμα αντί για αλάτι να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι ή λεμόνι.
➤ Να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα και να ελέγχουμε την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
➤ Να αυξήσουμε το κάλιο στη διατροφή μας, καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει την απέκκριση του νατρίου από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (μπανάνα, μήλο, αβοκάντο, καρπούζι, πεπόνι, εσπεριδοειδή κ.λπ.) και οι χυμοί τους, τα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, σέλινο, μαϊντανός, ντομάτα, πατάτα), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. ύς σε μυς.