ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Μήπως έχετε «Ανήσυχα Πόδια»;

Μήπως έχετε «Ανήσυχα Πόδια»;

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα πόδια σας αισθάνονται εξαιρετικά άβολα, συνήθως τα βράδια, ενώ κάθεστε ή ξαπλώνετε. Θα σας κάνει να θέλετε να σηκωθείτε και να κινηθείτε γύρω. Όταν το κάνετε αυτό, το δυσάρεστο συναίσθημα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών πηγαίνει προσωρινά μακριά. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία και γενικά επιδεινώνεται με την ηλικία. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και καθιστά δύσκολα τα ταξίδια. Μια σειρά από μέτρα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει. Τα φάρμακα επίσης μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Συμπτώματα

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών περιγράφουν τα τυπικά συμπτώματα ως μη φυσιολογικά  και δυσάρεστες αισθήσεις, τους μηρούς τους, τα πόδια ή στους βραχίονες. Μερικές  φορές τα συμπτώματα που μπορεί να περιγραφούν ως εξής:

  • Τράβηγμα
  • Κνησμός
  • Πόνος
  • “Ροκανίσμα”
  • Κάψιμο

Μερικές φορές η περιγραφή του ασθενούς φαίνεται να αψηφούν τα συμπτώματα. Συνήθως οι άνθρωποι δεν περιγράφουν την κατάσταση ως μυϊκές κράμπες ή μούδιασμα. Περιγράφουν όμως με συνέπεια την επιθυμία να μετακινήσουν ή να χειρίζονται τα πόδια τους. Είναι κοινό για τα συμπτώματα να κυμαίνονται σε σοβαρότητα, και μερικές φορές αυτά εξαφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα .

Συχνά αναφερόμενες πρότυπα

Κοινά συμπτώματα ΣΑΠ περιλαμβάνουν:

Έναρξη κατά τη διάρκεια της αδράνειας: Η αίσθηση αρχίζει συνήθως όταν ξαπλώνετε ή είστε σε καθιστή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε ένα θέατρο αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή μια ταινία.

Ανακούφιση με την κίνηση: Η αίσθηση του ΣΑΠ μειώνετε αν σηκωθείτε και να κινηθείτε . Οι άνθρωποι συνήθως καταπολεμούν την αίσθηση των ανήσυχων ποδιών με μια σειρά από τρόπους – από το τέντωμα, των πόδια τους, βαδίζοντας πάνω κάτω στο πάτωμα, την άσκηση ή το περπάτημα. Αυτή η επίμονη επιθυμία να προχωρήσουμε είναι αυτό που δίνει  την ονομασία στο σύνδρομο αυτό.

Επιδείνωση των συμπτωμάτων νωρίς το βράδυ: Τα συμπτώματα συνήθως είναι λιγότερα ενοχλητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και γίνονται αισθητά κυρίως τη νύχτα.

Νυκτερινές συσπάσεις. Το ΣΑΠ  μπορεί να σχετίζεται με μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων ( ΔΠΚΑ ). Η  ΔΠΚΑ σας προκαλεί ακούσια να επεκτείνειτε τα πόδια σας, ενώ στον ύπνο – χωρίς να το γνωρίζετε – το κάνετε. Εκατοντάδες από αυτές τις κινήσεις σπασμωδικές ή κλοτσιές μπορεί να συμβεί όλη τη νύχτα. Εάν έχετε σοβαρό σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι ακούσιες κινήσεις, (κλοτσιές μπορεί επίσης να προκύψεουν), ενώ είστε ξύπνιοι. Η ΔΠΚΑ είναι συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμα και χωρίς ΣΑΠ και δεν διαταράσσουν τον ύπνο πάντα. Περισσότερα από 4 στα 5 άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, επίσης έχουν εμπειρία ΔΠΚΑ.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό: Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα, επειδή ανησυχούν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιγράψουν τα συμπτώματά τους ή δεν θα έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψην. Μερικοί γιατροί αποδίδουν εσφαλμένα συμπτώματα σε νευρικότητα, άγχος, αϋπνία ή μυϊκές κράμπες. Αλλά το ΣΑΠ έχει λάβει περισσότερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και της ιατρικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας περισσότερους άνθρωποι να είναι ενήμεροι για το σύνδρομο.

Αιτίες

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε μια ανισορροπία της ντοπαμίνης, χημική ουσία του εγκεφάλου που στέλνει μηνύματα για τον έλεγχο της κίνησης των μυών.

Κληρονομικότητα: Η κληρονομικότητα ευθύνεται τουλάχιστον για το 50 % των ανθρώπων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ειδικά αν η κατάσταση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει θέσεις επί των χρωμοσωμάτων όπου τα γονίδια για ΣΑΠ μπορεί να είναι παρόν.

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη ή οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τα συμπτώματα. Μερικές γυναίκες  έχουν την εμπειρία ΣΑΠ για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο στις περισσότερες έγκυες γυναίκες  τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

ΣΑΠ και Συνοδές άλλες Παθήσεις

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών  συνήθως δεν έχει σχέση με ένα άλλο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, μερικές φορές το ΣΑΠ συνοδεύεται και με άλλες παθήσεις όπως:

Περιφερική νευροπάθεια: Αυτή η βλάβη των νεύρων στα χέρια και τα πόδια σας μερικές φορές οφείλεται σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο αλκοολισμός.

Η ανεπάρκεια σιδήρου: Ακόμη και χωρίς αναιμία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το ΣΑΠ. Εάν έχετε εμπειρία της αιμορραγίας από το στομάχι ή το έντερο σας, βαριά έμμηνο ρύση, ή είστε αιμοδότης, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

Νεφρική ανεπάρκεια: Εάν έχετε νεφρική ανεπάρκεια, (μπορεί να έχετε, επίσης, έλλειψη σιδήρου, συχνά με αναιμία). Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, τα αποθέματα σιδήρου στο αίμα σας μπορεί να μειωθούν. Αυτό, με άλλες αλλαγές στη χημεία του σώματος, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το ΣΑΠ.

Τρόπος ζωής και διορθωτικά μέτρα στο σπίτι

Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν  στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ποδιών σας από τα συμτώματα:

Δοκιμάστε λουτρά και μασάζ: Ένα ζεστό μπάνιο και μασάζ στα πόδια σας  μπορεί να χαλαρώσει τους μυς σας .

Εφαρμόστε ζεστό ή παγοκύστες: Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η χρήση της θερμότητας ή κρύο, ή εναλλασσόμενη χρήση των δύο, μειώνει τις αισθήσεις στα άκρα σας .

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: Όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Μάθετε πως να χαλαρώνετε, ειδικά πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

Καθιέρωση καλή υγιεινή του ύπνου: Η κόπωση τείνει να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΣΑΠ, για αυτό είναι σημαντικό να ασκήσετε την καλή υγιεινή του ύπνου. Στην ιδανική περίπτωση, η υγιεινή του ύπνου περιλαμβάνει ένα δροσερό, ήσυχο και άνετο περιβάλλον ύπνου, κοιμάστε  καλά και αισθάνεστε  ξεκούραστα το πρωί.

Άσκηση: Μέτρια, τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά αν το παρακάνετε στο γυμναστήριο ή εργάζεστε πολύ αργά μέσα στην ημέρα, μπορεί να εντείνεται τα συμπτώματα.

Αποφύγετε την καφεΐνη: Μερικές φορές οι περικοπές σε καφεΐνη μπορεί να βοηθήσουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αξίζει να προσπαθήσετε να αποφεύγετε την καφεΐνη και προϊόντα που περιέχουν καφείνη, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Πηγή: www.boro.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...