ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » Μαμάδες… προσοχή στη στάση W στα πόδια των παιδιών

Μαμάδες… προσοχή στη στάση W στα πόδια των παιδιών

Μαμάδες δώστε προσοχή στη στάση που υιοθετούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που όταν παίζουν στα πάτωμα με τα παιχνίδια τους κάθονται με τα οπίσθιά τους να βρίσκονται ανάμεσα στα λυγισμένα πόδια τους τα οποία είναι στραμμένα προς τα έξω και σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα «W». Οι γονείς δεν το αξιολογούν γιατί το συναντούν αρκετά συχνά και το θεωρούν φυσιολογικό ή άνευ σημασίας. Μάλιστα πολλές φορές θεωρούν ότι οφείλεται σε μεγάλη ελαστικότητα. Ωστόσο,
αυτή η στάση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και να οδηγήσει σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.

Συνήθως τα παιδιά επιλέγουν αυτή τη θέση όσο ακόμα η κίνησή τους είναι ανώριμη διότι αυτή η θέση παρέχει μεγάλη βάση στήριξης και δεν απαιτεί μυϊκή λειτουργία. Είναι δηλαδή εύκολη λύση για τον αδύναμο κορμό τους.

Όμως αυτή η στάση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη σωστή ανάπτυξη των κάτω άκρων τονίζει ο ποδολόγος- ποδίατρος Εμμανουήλ Αρβανιτάκης. Στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων των ισχύων εξασκείται μεγάλη πίεση. Επίσης μεγάλη πίεση υφίστανται και τα γόνατα. Κατά τη στάση αυτή συσπώνται οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες και οι προσαγωγοί.

Τέλος επηρεάζει και την καλή ισορροπία των παιδιών διότι ατονούν οι μύες της πλάτης, των ισχύων, των γονάτων και της ποδοκνημικής που λειτουργούν εξισορροπιστικά.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε το παιδί σας να κάθεται σε τέτοια θέση για το παιχνίδι του καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Αξιολόγησε το άρθρο...