ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, αυτοάνοση πάθηση που επιτίθεται στις αρθρώσεις του σώματος. Συνήθως ξεκινάει από τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών και από τις δυο πλευρές του σώματος. Περισσότερο από το 90% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα στα ποδιά και αστραγάλους κατά την διάρκεια της πάθησης.

revmatiko-podi-e-podi-picture-01

Η κάθε μια άρθρωση του σώματος καλύπτεται από τον λεγόμενο αρθρικό υμένα. Ο αρθρικός υμένας λιπαίνει την άρθρωση(ο αρθρικός υμενας καλυπτεται από αρθρικό υγρο) κάνοντας την να κινείται χωρίς δυσκολία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, του προκαλεί μια υπερδραστηριότητα, πρήξιμο και φλεγμονή και συνεπώς καταστρέφει την άρθρωση, συνδέσμους και άλλους ιστούς που την υποστηρίζουν. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν περιορίζεται στις αρθρώσεις. Μπορεί να καταστρέψει αγγεία, νευρά και τένοντες.

revmatiko-podi-e-podi-picture-02

Πιο συγκεκριμένα στα πόδια, η αρθρίτιδα μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η εμφάνιση παραμορφώσεων, βλαισού μεγάλου δακτύλου(κότσι), γαμψοδακτυλίας, δυσκαμψίας στις αρθρώσεις, πρηξίματος και ο πόνος είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής.

revmatiko-podi-e-podi-picture-03

Παρόλο που η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που καλυτερεύουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

revmatiko-podi-e-podi-picture-04

Ο ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πολύ βασικό να ξεκουράζεται. Ελαττώνοντας δραστηριότητες που εντείνουν τον πόνο είναι το πρώτο βήμα. Δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το περπάτημα σε κυλιόμενο διάδρομο και η κολύμβηση συντηρούν την καλή υγειά χωρίς να καταπονούν τις αρθρώσεις.

revmatiko-podi-e-podi-picture-05

Εξαιτίας των παραμορφώσεων στα κάτω άκρα οπως γαμψοδακτυλία, οι σκληρύνσεις στο πέλμα και την ραχιαία πλευρά των μεταταρσοφαλαγγικων αρθρώσεων είναι πολύ συνηθισμένες. Σε πρωτη φαση γίνεται αφαιρεση αυτων των σκληρυνσεων και εφαρμοζονται εξειδικευμενα βοηθηματα για την αποφορτιση των πιέσεων.

revmatiko-podi-e-podi-picture-06

Από τους πιο βασικούς τρόπους αντιμετώπισης, είναι η κατασκευή ορθοτικών πελμάτων που αποσκοπούν στην ελάττωση των μηχανικών πιέσεων και ανακατανομή τους. Ο πελματογραφος είναι μια πλατφόρμα με 5000 αισθητήρες. Με την χρηση του πελματογραφου, καταγράφονται οι μηχανικές πιέσεις κατά την στάση και βάδιση, δίνοντας μια ακριβή εικόνα του κέντρου βάρους και των αλλαγών στους άξονες των αρθρώσεων.

revmatiko-podi-e-podi-picture-07

Για την αποφυγη περαιτέρω αποκλισης της πρωτης μεταταρσοφαλαγγικης άρθρωσης (κότσι), ο ποδιατρος φτιαχνει ειδικους ναρθηκες για να αποτρέψει και ενδεχόμενες παραμορφώσεις στην δεύτερη μεταταρσοφαλαγγικη(γαμψοδακτυλία, ανόρθωση)

Αξιολόγησε το άρθρο...