ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΟΡΘΙΑ ΒΑΔΙΣΗ

ΟΡΘΙΑ ΒΑΔΙΣΗ

Τι ανάγκασε τον άνθρωπο να περπατήσει όρθιος στα δυο του πόδια;

Έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα «τι ανάγκασε τον άνθρωπο να περπατήσει όρθιος στα δυο του πόδια;». Σύμφωνα με τους επιστήμονες…

η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο άνθρωπος σταμάτησε να περπατάει στα τέσσερα, εξ αιτίας της υπερβολικής ζέστης! Η έρευνα που έγινε σε μία περιοχή της Κένυας, που θεωρείται λίκνο της εξέλιξης του ανθρώπου, έδειξε ότι την εποχή που τα πρώτα ανθρωποειδή έκαναν την εμφάνισή τουςεπικρατούσαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η ανακάλυψη αυτή ενίσχυσε τη λεγόμενη «Υπόθεση Θερμότητας», η οποία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος σηκώθηκε στα δυο του πόδια και άρχισε να περπατάει όρθιος εξαιτίας της ζέστης. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι τα πρώτα ανθρωποειδή συνέχισαν να κινούνται στα τέσσερα άκρα για αρκετό χρόνο μετά τον διαχωρισμό τους από τους πιθήκους.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες όμως, οι οποίες επικρατούσαν στις σαβάνες όπου ζούσαν τα πρώτα ανθρωποειδή, έκαναν το έδαφος να καίει, δυσκολεύοντας την κίνηση! Κάπως έτσι οι πρόγονοι μας αναγκάστηκαν να σηκωθούν όρθιοι, ώστε να εκτίθεται μικρότερη επιφάνεια του σώματός τους στο καυτό έδαφος, από ό,τι όταν περπατούσαν στα τέσσερα.

Ωστόσο ένα νέο μοντέλο σε υπολογιστή μαρτυρεί ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο – η όρθια στάση έκανε τον άνθρωπο να ζεσταίνεται και να ιδρώνει. Ετσι τελικώς απώλεσε και τη… γούνα του, αφού κατάλαβε πόσο «καυτό» ήταν το να τρέχει γρήγορα στα δύο πόδια.

orthia-vadisi-e-podi-picture-02

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες από τη Γλασκόβη με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σχετικά με το θέμα δεν είχαν λάβει υπόψη τους πως οι πρόγονοί μας που είχαν σταθεί στα δύο πόδια θα ζεσταίνονταν τρομερά τρέχοντας με τόσο τρίχωμα επάνω τους – όπως λένε προφανώς στις προηγούμενες μελέτες η υπόθεση ήταν ότι οι πρώτοι άνθρωποι… έμεναν ακίνητοι. «Τα προηγούμενα μοντέλα βασίζονταν στο ότι τα ανθρωποειδή ήταν στατικά κάτω από το φως του ήλιου. Εμείς επεκτείναμε αυτήν την προσέγγιση θεωρώντας, όπως είναι φυσικό, ότι κινούνταν» σημειώνουν οι ερευνητές.

Ένας επιστήμονας της Εξελικτικής Βιολογίας στο Βερολίνο, ο Carsten Niemitz δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα θεωρία που απαντά στο ερώτημα. Ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έμαθαν να περπατούν στα δυο τους πόδια μέσα στο νερό – ούτε στη σαβάνα ούτε σε κάποια πυκνή ζούγκλα. Ορισμένοι ερευνητές πείστηκαν, βλέποντας στη θεωρία του Niemitzμια καλή εξήγηση για ένα από τα πιο μυστηριώδη άλματα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Οι πιο πολλοί συνάδελφοί του, όμως, εκφράζουν τη δυσπιστία τους.

«Το ερώτημα δεν είναι γιατί σηκωθήκαμε όρθιοι, αλλά γιατί παραμείναμε όρθιοι και αρχίσαμε να βαδίζουμε έτσι» εξηγεί το σκεπτικό του ο Niemitz. Όπως πολλοί ανθρωπολόγοι, ξεκινά από την αποδοχή ότι στην ουσία δεν υπήρχε καμία εύλογη αιτία για ένα πλάσμα που ζούσε στη στεριά, να κινείται στα δυο του πόδια. Κάθε άλλο. Τα τετράποδα κινούνται και πιο γρήγορα και πιο σίγουρα. Για να μην αναφερθούμε σε όλες τις σωματικές καταπονήσεις που «φόρτωσε» στον άνθρωπο η όρθια στάσοι: κιρσοί, δισκοπάθειες και συνδεσμικές κακώσεις είναι το τίμημα που κάθε άνθρωπος σχεδόν θα πληρώσει αργά ή γρήγορα για την πολυτέλεια του να ονομάζεται δίποδο. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να υπήρχε ένας πολύ καλός λόγος που οι πρόγονοί μας έκαναν αυτό το βήμα.

Όταν ανακαλύφθηκε η Λούσι το 1974, τα χαρακτηριστικά όρθιας βάδισης ουσιαστικά τής εγγυούνταν μια θέση στο οικογενειακό δέντρο του ανθρώπινου γένους. Αν και οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι και άλλοι κλάδοι ανθρώπινων ειδών συνυπήρχαν πιο πρόσφατα μαζί με το δικό μας είδος (Νεάντερταλ κ.λπ.), η πρώιμη εξέλιξη του ανθρώπου φαινόταν απλή υπόθεση, με τη Λούσι και άλλα αρχαία δίποδα που ανακαλύφθηκαν να σχηματίζουν μια γενεαλογική αλυσίδα. Οι ανακαλύψεις φαινόταν να επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι η ανθρώπινη εξέλιξη ήταν γραμμική, μια «πορεία προς την πρόοδο», από κάποιον πίθηκο που έμοιαζε με χιμπατζή και βάδιζε με τις γροθιές του, μέχρι τον άνθρωπο που τρέχει στα δύο πόδια. Αυτό το θεωρητικό σχήμα κυριάρχησε στην παλαιοανθρωπολογία ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Ωστόσο, όσο οι ερευνητές ψάχνουν όλο και πιο μακριά στο παρελθόν, η καταγωγή μας αποδεικνύεται πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι προδιαθέτει αυτή η απλουστευτική εικόνα.

Αξιολόγησε το άρθρο...