Είναι η εποχή που τα πόδια βγαίνουν από τα κλειστά παπούτσια και μπαίνουν σε πέδιλα και σανδάλια. Όμως οι κάλοι, η ξηρότητα, οι σκληρύνσεις στα πέλματα και τα ανάγλυφα νύχια μπορούν εύκολα να καταστρέψουν την εμφάνισή τους και να χαλάσουν τη συνολική εικόνα μας.
Πολλές φορές η αντιαισθητική εικόνα των ποδιών οφείλεται απλώς στην κακή τους χρήση: στην πολύωρη ορθοστασία, στο περπάτημα, στο τρέξιμο ή στα ακατάλληλα υποδήματα, που προξενούν πόνο και πληγές. Κάλοι, τύλοι, σκληρύνσεις και φουσκάλες που σκάνε και προκαλούν κνησμό είναι το αποτέλεσμα των στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών που φοράμε για πολλές ώρες κάθε ημέρα. Ειδικά γυναίκες που όλη τους τη ζωή βρίσκονται μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας όπως η Μαντόνα και η Βικτώρια Μπέκαμ έχουν κερδίσει την προσοχή των ΜΜΕ για την άσχημη εικόνα των ποδιών τους, ακριβώς λόγω της χρήσης στενών και ακατάλληλων παπουτσιών. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το καλοκαίρι, με τις σαγιονάρες, τον ιδρώτα και το περπάτημα στην άμμο, ταλαιπωρούμε λιγότερο τα πόδια μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Πόσο γερά πατάτε στα πόδια σας;
Πριν από το αισθητικό κομμάτι, είναι σημαντικό να ελέγξουμε αν “πατάμε σωστά και γερά στα πόδια μας” κάνοντας πελματογράφημα, μια πολύ σημαντική εξέταση για την υγεία των ποδιών. Μια εξέταση απλή, γρήγορη αλλά και ανώδυνη όπου θα δείξει την κατανομή των πιέσεων στα πόδια μας, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη μηχανική τους. Η αξιολόγηση του πελματογραφήματος από τον ειδικό θα μας οδηγήσει στην κατασκευή ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα λύσουν προβλήματα βάδισης (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων) που συχνά αποτελούν αιτία πόνου στα γόνατα, στη μέση και στα ισχία.
Κάλοι / σκληρύνσεις
Πρόκειται για φυσική αντίδραση της επιδερμίδας, στην προσπάθειά της αν προστατέψει τα βαθύτερα και ευαίσθητα στρώματα του δέρματος από συνεχόμενη πίεση ή τριβή. “Οι κάλοι εμφανίζονται συνήθως πάνω στα δάχτυλα, ενώ οι σκληρύνσεις στις πατούσες. Το είδος των παπουτσιών που φοράμε ενοχοποιείται για αυτό. Καλό θα ήταν λοιπόν μία φορά την εβδομάδα να γίνεται απολέπιση με ελαφρόπετρα για να απελευθερώνεται το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα. Επίσης, θα ήταν ιδανική η χρήση ενυδατικής κρέμας”, συμβουλεύει ο ποδολόγος – ποδίατρος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων – Ποδολόγων PhD stud. in Podiatry, MSc (Hons) Podiatry MPS, Δρ. Μάνος Α. Αρβανιτάκης.
Μύκητες
Η μυκητίαση ποδιών, γνωστή και ως το “πόδι του αθλητή”, είναι μια κοινή λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτύλιων περιοχών από μύκητες και συνήθως έχει έξαρση το καλοκαίρι λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μυκητών, ιδίως στα κλειστά παπούτσια, που κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Πιο ευπαθείς ομάδες για την εμφάνιση μυκήτων θεωρούνται, σύμφωνα με τον Δρ. Αρβανιτάκη, οι αθλητές (κυρίως εξαιτίας των αποδυτηρίων, όπου συνυπάρχουν ζέστη και υγρασία), οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με διαβήτη ή διαταραχές του κυκλοφορικού, αλλά και όσοι ιδρώνουν πολύ ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
“Η μυκητίαση των ποδιών εκδηλώνεται με κακοσμία, φαγούρα και πόνο ανάμεσα στα δάχτυλα. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εμφανιστούν πληγές και παραμορφώσεις στα νύχια. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, καλό θα ήταν να σκουπίζετε τα πόδια σας σχολαστικά ανάμεσα στα δάχτυλα, να αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια και να φοράτε πάντα σαγιονάρες σε χώρους γύρω από πισίνες. Η άμμος και τα λιμνάζοντα νερά είναι τα πλέον επικίνδυνα περιβάλλοντα για να κολλήσει κάποιος μύκητες. Επίσης, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιούν άλλα άτομα τα προσωπιά σας αντικείμενα (πετσέτες, σαγιονάρες), εκτός κι αν γνωρίζετε ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητίασης”.
Φουσκάλες
Είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, του ιδρώτα και της τριβής. “Το εξωτερικό του δέρματος χαλαρώνει, γεμίζει υγρό και αποκολλάται από τα κατώτερα στρώματα. Η ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε σκόνη και μικρόβια, με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης. Ο πόνος είναι συχνά τόσο έντονος που δεν ήταν να μην τις σπάσετε γιατί ο πόνος θα γίνει πιο έντονος και η πιθανότητα μόλυνσης μεγαλύτερη. Κρατήστε την περιοχή προστατευμένη με ειδικά επιθέματα μέχρι να απορροφηθεί το υγρό”.
Ξηροδερμία
Το καλοκαίρι, τα ανοιχτά παπούτσια, η ζέστη και η μειωμένη ενυδάτωση κάνουν ξηρή την επιδερμίδα των ποδιών, η οποία ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε γενετική προδιάθεση ή στην ηλικία. Έτσι, σκασμένες περιοχές γύρω από τις φτέρνες και τα δάχτυλα δημιουργούν μια απολύτως αντιαισθητική εικόνα. “Για την αποφυγή της, φροντίστε να ενυδατώνετε τα πόδια σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αποφεύγετε επίσης τη χρήση σαπουνιού στο ντους και επιλέγετε αφρόλουτρα με pH για το αφυδατωμένο δέρμα”.
Πόδια πρησμένα και βαριά;
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα πόδια πρήζονται πολύ εύκολα εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη προκειμένου να επαναφέρουν τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Μάλιστα τα πόδια πρήζονται συνήθως όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε όρθιοι για αρκετή ώρα. Ο Δρ. Αρβανιτάκης δίνει πολύτιμες συμβουλές πρόληψης:
Ο Δρ. Ε. Α. Αρβανιτάκης είναι, Ποδολόγος-Ποδίατρος – Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.
https://www.e-podi.gr/