ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Πότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν ποδίατρο

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν ποδίατρο

Προβλήματα ποδιών και ποδίατρος

Ο ποδίατρος μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα των ποδιών μας. Έχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα δράσης. Από το σωστό κόψιμο των νυχιών μέχρι την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Σε χώρες του εξωτερικού μάλιστα οι ποδίατροι χειρουργούν.

Τι κάνει ο ποδίατρος;

Είναι ο γιατρός για τα πόδια μας! Μπορεί να δώσει σε εμάς και την οικογένειά μας συμβουλές για το πώς να φροντίζουμε τα πόδια μας και τι είδους παπούτσια να φοράμε. Επίσης μπορεί να θεραπεύσει και να ανακουφίσει μέρα με τη μέρα τους πόνους που έχουμε στα πόδια μας που μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.

Π.χ.: είσφρυνση όνυχος, ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών, κάλοι, μυρμηγκιές, «πόδι του αθλητή», πτώση μεταταρσίων, δύσοσμα πόδια, ξηρές και σκασμένες φτέρνες, πλατυποδία, διαβητικό πόδι, ρευματικό πόδι. Πολλή μεγάλη βοήθεια μπορεί να προσφέρει σε αθλητές, των οποίων τα πόδια καταπονούνται καθημερινά από τις προπονήσεις, καθώς και σε παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην ανάπτυξη και διάφορα προβλήματα στα ποδαράκια τους μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μέγιστο εξαιτίας της ελαστικότητας των συνδέσμων και των οστών τους.

Μετά από την εξέταση του πελματογραφήματος , μπορεί να συστήσει την εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μέσα στα παπούτσια μας. Αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Βοηθούν στη σωστή μηχανική λειτουργία του ποδιού. Έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων, άκανθα πτέρνας, καθώς και άλλα.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη συνεδρία;

Ακόμα και αν τα πόδια σας είναι γενικά σε καλή κατάσταση μπορεί μετά από κλινική εξέταση να αφαιρέσει το σκληρό δέρμα, να κόψει σωστά τα νύχια για να μην υπάρξουν τραυματισμοί, να τα ελέγξει για άλλα μικροπροβλήματα όπως κάλοι ή μυρμηγκιές. Αν αντιμετωπιστεί κάτι εν τη γενέσει του, σίγουρα θα αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Η πρόληψη εξάλλου είναι η καλύτερη θεραπεία.

Πώς θα ξέρω ότι ο ποδίατρος στον οποίο θα απευθυνθώ είναι σωστά καταρτισμένος;

Οποιοσδήποτε φέρει τον τίτλο του ποδιάτρου θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο HCPC- health and care professions council, Καθώς και στον σύλλογο ποδιάτρων – ποδολόγων Ελλάδος.

Αξιολόγησε το άρθρο...