ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προπόνηση ταχύτητας στο ποδόσφαιρο:
“Σύγχρονο ποδοσφαιρο”
Όσοι ασχολούνται με το άθλημα το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν αυτήν την έννοια είναι η λέξη ταχύτητα και δεν έχουν άδικο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ταχύτητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου. Οι ταχύτητες των ποδοσφαιριστών και στην σκέψη και στην αντίδραση είτε έχουν την μπάλα είτε όχι δεν έχουν καμία σχέση ποια με προηγούμενων δεκαετιών, πλέον είναι πολύ πιο γρήγορες και πιο εκρηκτικές και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε πολύ εύκολα αν παρακολουθήσουμε έναν αγώνα προηγούμενης δεκαετίας όπου θα δούμε μεγάλη διαφορά και στο ρυθμό του παιχνιδιού και στις αντιδράσεις των παιχτών. Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Για να δούμε λοιπόν τι ορίζουμε ταχύτητα. Ταχύτητα ορίζουμε την ικανότητα του ποδοσφαιριστή να κάνει μια ενέργεια όσο πιο γρήγορα μπορεί στην μονάδα του χρόνου.

proponisi-taxytitas-sto-podosfairo-e-podi-picture-02Πως βελτιώνεται η ταχύτητα;
Με την ταχυδύναμη κυρίως.
Τι είναι ταχυδύναμη;
Είναι η ικανότητα που έχει το σώμα μας να παράγει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες τιμές ωθητικής δύναμης στην μονάδα του χρόνου.
Ο ποδοσφαιριστής δεν είναι αθλητής στίβου να ενεργεί σε ένα επίπεδο κίνησης. Το άθλημα απαιτεί να έχει ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα κίνησης καθώς και σε κυκλικές και ακυκλες ενέργειες, οποτε η προπόνηση της ταχύτητας πρέπει να έχει μια λειτουργική βάση (functional training).
Πρέπει δηλαδή να γυμναστεί και στο εγκάρσιο (στροφικές κινήσεις) και στο μετωπιαίο (πλαγιές μετακινήσεις) και στο οβελιαίο επίπεδο (μπρος-πίσω).
Οι βασικές μορφές ταχύτητας που θα πρέπει να γυμνάσει ένας προπονητής φυσικής κατάστασης είναι οι εξής:
1) Ταχύτητα αντίδρασης κυρίως σε οπτικό επίπεδο
2) Ταχύτητα ενεργείας (Αμυκλές κινήσεις π.χ. σουτ τάκλιν, αλμα) επειδή οι ενέργειες συνήθως είναι συνεχόμενες τότε σε αυτό το κομμάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η αντοχή στην ταχυδυναμη
3) Ταχύτητα συχνότητας (κυκλικές κινήσεις π.χ. σπριντ, αλλαγή κατεύθυνσης) εδω παίζει σημαντικό ρόλο η ταχυδύναμη και η αντοχή στην ταχύτητα.
4) Ταχύτητα με μπάλα (νεύρομυικη συναρμογή) η προπόνηση τεχνικής μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με μια προπόνηση νευρομυικής συναρμογής και έτσι με την βοήθεια αυτής να βελτιώσει και την τεχνική του ο αθλητής άρα και την ταχύτητα του με την μπαλα.

Κίνδυνοι!!!
Από την εμπειρία μου έχω δει ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα επειδή η εκγύμναση τους είναι μονόπλευρη έχει ως αποτέλεσμα ανισοσκελιες στο σώμα τους,είτε μυϊκές ανισορροπίες όπου μπορεί να τους δημιουργήσει πολλούς χρόνιους τραυματισμούς όπως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, θλάσεις, jumper knee, τενοντίτιδες. Αυτό γίνεται επειδή στην προπόνηση δεν καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του αθλητή που χρειάζεται κατά την διάρκεια του αγώνα. Έτσι το σώμα του δεν είναι έτοιμο να δεχτεί τις επιβαρύνσεις και προσαρμόζεται “άτσαλα” για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Αξιολόγησε το άρθρο...