ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ!

ΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ!

Τα πόδια σας, δεν στηρίζουν μόνο το σώμα σας, αλλά και κάθε βήμα της ζωής σας!

Τα πόδια σας μπορεί να αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε’ μπορεί να αλλάζουν σχήμα και το δέρμα μπορεί να γίνει πιο λεπτό… και όλα αυτά είναι φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου , αλλά ο πόνος όχι.

Πόνος στα πόδια και ηλικία: προβλήματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Καθώς προσθέτετε όλο και περισσότερα χιλιόμετρα στα πόδια σας μπορεί να παρατηρήσετε :

Αλλαγή στο σχήμα ποδιών. Πληθώρα ατόμων αντιμετωπίζει προβλήματα με την ποδική καμάρα, στην οποία επέρχεται μια πτώση αφού οι σύνδεσμοι γίνονται όλο και πιο χαλαροί (υποστηρίζει ο καθηγητής Μαχονεϊ). Αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε  άλγος ποδικής κάμαρας και πτέρνας. Πολύ πιθανό να χρειαστεί αλλαγή υποδημάτων για τις αλλαγές αυτές. υποστηρίζεται ότι μετά τα 35 χρόνια ηλικίας αν συνεχίσουμε να φοράμε το ίδιο νούμερο παπουτσιών θα έχουμε σίγουρα προβλήματα στα πόδια.

ta-podia-stirizoun-e-podi-picture-02

Απώλεια απορρόφησης κραδασμών. To φυσιολογικό ”μαξιλαράκι” που υπάρχει στην πελματιαία επιφάνεια για να απορροφά τους κραδασμούς και τις πιέσεις τείνει να φθείρεται με την ηλικία. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αφήνει εκτεθειμένα τα οστά και συγκεκριμένα τις κεφαλές των μεταταρσίων, με λιγότερη προστασία και έπειτα με πόνο.

ta-podia-stirizoun-e-podi-picture-01

Αλλαγές στο δέρμα. Η επαρκής κυκλοφορία του αίματος μειώνεται σταδιακά με την ηλικία και αυτό συμβάλει εν μέρη στην απώλεια απορρόφησης κραδασμών και στο γεγονός ότι το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό και αφυδατωμένο. Έτσι, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να δημιουργηθούν ρωγμές στο δέρμα που θα είναι και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αν δεν υπάρχει και σωστή αιμάτωση.

ta-podia-stirizoun-e-podi-picture-04

Η αρθρίτιδα δεν μένει απ’ έξω. Σε γενικά πλαίσια, η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες και επειδή τα πόδια έχουν ”μάθει” να υπομένουν τον πόνο, μπορεί κάποιος να φανταστεί τι υπομένουν τα πόδια με αρθρίτιδα.

ta-podia-stirizoun-e-podi-picture-03

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν επιπρόσθετες επιπλοκές και προβλήματα και σαφώς οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο λογω υποδημάτων. Παρ’ όλα αυτά δεν θα έπρεπε απλά να δεχόμαστε ότι με την ηλικία έρχεται και ο πόνος.

Πως να Διατηρήσετε τα πόδια σας με την πάροδο του χρόνου

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι να προσδιορίζουμε το/τα προβλήματα στην πρώιμη εμφάνιση τους. Ένας ποδίατρος είναι υπεύθυνος να διευθετήσει και να λύσει το πρόβλημα και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν υποδήματα ειδικά κατασκευασμένα για να αγκαλιάζουν τα πόδια με τις οποίες αλλαγές μπορεί να έχουν. Υποδήματα σαν αυτά έχουν συνήθως μεγαλύτερο πρόσθιο τμήμα και μεγαλύτερο βάθος που συντελεί πλεονέκτημα για να προσαρμοστεί ένα ειδικό ορθωτικό πέλμα για καλύτερη στήριξη και αποφόρτιση.

Tα επόμενα βήματα επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε να πόδια σας υγιή για πολλά χρόνια:

  • Πλένετε καθημερινά τα πόδια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και στην συνέχεια εφαρμόστε μια απλή ενυδατική κρέμα. Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν εφαρμόσετε κάλτσες και παπούτσια.
  • Για καλύτερη αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος τοποθετήστε τα πόδια σας σε ευθεία θέση όταν κάθεστε και αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι.
  • Προτιμήστε την αγορά των υποδημάτων προς το τέλος της ημέρας μιας και τότε τα πέλματα έχουν μεγαλύτερο όγκο.
  • Μιλήστε με τον ποδίατρο σας για το ποσό συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε για έναν τακτικό έλεγχο. Ίσως οι συχνές συνεδρίες είναι αυτό που ταιριάζει σε εσάς, ειδικά εάν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη ή Περιφερική Αρτηριακή Αγγειοπάθεια που θέτουν τα πόδια σε υψηλό ρίσκο.

Αγνοώντας τα συμπτώματα και τα σημάδια γήρανσης στα πόδια είναι προφανές ότι σε κάποια φάση της ζωής σας αυτό θα επιφέρει πόνο. Ακούστε τα πόδια σας και φροντίστε τα ώστε να σας στηρίζουν για μια ζωή…!

Αξιολόγησε το άρθρο...