ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ » Βασική ανατομία ποδιού και αστραγάλου

Βασική ανατομία ποδιού και αστραγάλου

Στο ανθρώπινο πόδι συνδυάζεται η μηχανική πολυπλοκότητα με την δομική δύναμη. Ο αστράγαλος λειτουργεί σαν το θεμέλιο ανάμεσα στην απορρόφηση κραδασμών και την κινητική ώθηση. Με άλλα λόγια, ο αστράγαλος είναι μία μηχανή προώθησης του σώματος με αντικραδασμικά χαρακτηριστικά. Το πόδι μπορεί να αντεπεξέλθει σε τεράστιες πιέσεις και, εκ φύσεως παρέχει πάρα πολύ μεγάλη αντοχή και ευκαμψία. Το πόδι έχει:

1) 26 οστά (το ένα τέταρτο των οστών του ανθρώπινου σκελετού βρίσκεται στα πόδια)
2) 33 αρθρώσεις
3) πάνω από 100 μύες, τένοντες και συνδέσμους και
4) ένα πολύ πολύπλοκο δίκτυο αγγείων, νεύρων και ιστών

Όλα τα παραπάνω συνεργάζονται πανέμορφα για να παρέχουν στο σώμα την στήριξη, ισορροπία και κινητικότητα που χρειάζεται. Μια δομική ανωμαλία σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αρχή και την εξέλιξη προβλημάτων σε κάποιο μέρος του σώματος, όπως πόνος στην μέση. Δυσλειτουργίες σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα πόδια.

vasiki-anatomia-podiou-kai-astragalou-e-podi-picture-02

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Δομικά, το πόδι έχει τρία κύρια μέρη: το πρόσθιο μέρος, το μέσο μέρος και το οπίσθιο μέρος.
Το οπίσθιο μέρος του ποδιού αποτελείται από τρεις αρθρώσεις και ενώνει το μέσο μέρος με τον αστράγαλο. Το πάνω μέρος του αστραγάλου επικοινωνεί με τα δυο μακριά οστά του ποδιού (κνήμη και περόνη) δημιουργώντας ένα εύκαμπτο σύνδεσμο που επιτρέπει στο πόδι να κινείται πάνω και κάτω. Η πτέρνα είναι το μεγαλύτερο οστό στο πέλμα, συγκοινωνεί με τον αστράγαλο και δημιουργεί την λεγόμενη υπαστραγαλική άρθρωση. Η βάση του οστού της πτέρνας περιέχει μια φυσιολογική δεσμίδα λίπους που λειτουργεί σαν αντικραδασμικός παράγοντας.

Το μέσο μέρος έχει πέντε σχηματικά ακανόνιστα ταρσιαία οστά, είναι το μέρος της ποδικής καμάρας που λειτουργεί σαν αντικραδασμικός μηχανισμός. Το μέσο μέρος έχει το σχήμα πυραμίδας και τα οστά αποτελούνται από τα τρία σφηνοειδή, το σκαφοειδές και το κυβοειδές. Τα οστά του μέσου μέρους συνδέονται με το πρόσθιο και οπίσθιο μέρος, με μύες την πελματιαία απονεύρωση.
vasiki-anatomia-podiou-kai-astragalou-e-podi-picture-03Το πρόσθιο μέρος αποτελείται από πέντε δακτυλικά οστά που ονομάζονται φάλαγγες, μαζί με τα μακρύτερα οστά με τα οποία συνδέονται και ονομάζονται μετατάρσια. Κάθε φάλαγγα αποτελείται από μικρότερα οστά. Το μεγάλο δάκτυλο (μέγας δάκτυλος) έχει δύο φαλαγγικά οστά, ακραίο και εγγύς. Έχει μια άρθρωση που ονομάζεται μεσοφαλαγγική. Συγκοινωνεί με την πρώτη μεταταρσιαία κεφαλή με την άρθρωση που ονομάζεται μεταταρσοφαλαγγική. Κάτω από την πρώτη μεταταρσιαία κεφαλή υπάρχουν δυο μικρά οστά που ονομάζονται σησαμοειδή. Τα υπόλοιπα δάκτυλα έχουν τρία οστά και δυο αρθρώσεις. Οι φάλαγγες συγκοινωνούν με τα μετατάρσια με πέντε μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Το πρόσθιο μέρος σηκώνει σχεδόν το μισό από το κέντρο βάρους του ανθρώπου και ισορροπεί την πίεση που δέχεται στο κέντρο του ποδιού.

Αξιολόγησε το άρθρο...