ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ

Έλλειψη βιταμινών και διατροφικές ανεπάρκειες – Αίτια αλλαγών στο δέρμα και τα νύχια

Αρκετές αλλαγές στα νύχια και το δέρμα μπορεί να είναι σημάδια μιας παράλληλης διατροφικής ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμινών. Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση, αλλά και τη μετέπειτα θεραπεία τους.

Μερικές αλλαγές που παρατηρούνται είναι:

Ωχρότητα (χλομάδα). Η ωχρότητα προκύπτει όταν υπάρχει μειωμένη οξυαιμοσφαιρίνη (μεταφορέας οξυγόνου) στο δέρμα. Η σοβαρής μορφής αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε ωχρότητα του δέρματος. Η αναιμία συνδέεται με πολλές διατροφικές ανεπάρκειες συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας σιδήρου, ψευδαργύρου, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.

Μειωμένη επούλωση των πληγών. Η καθυστέρηση στην επούλωση ενός τραύματος μπορεί να προκύψει και από διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμίνης C και ψευδαργύρου. Συμπληρώματα διατροφής με πρωτεΐνες, βιταμίνη C και ψευδάργυρο μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

Δερματίτιδα. Η δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από κνησμώδη, ερυθηματώδη, οιδηματώδη φυσαλιδώδες και ξηρό δέρμα. Έλλειψη πρωτεϊνών, ουσιωδών λιπαρών οξέων, νιασίνης (βιταμίνης Β3) και ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα.

aitia-allagon-sto-derma-kai-sta-nyxia-e-podi-picture-01

Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών. Αποχρωματισμός των νυχιών μπορεί να προκληθεί από διάφορες διατροφικές ελλείψεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλεί καφέ-γκρι αποχρωματισμό των νυχιών. Τα λευκά νύχια μπορεί να είναι αποτέλεσμα αναιμίας και τα ροζ ή κόκκινα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη διάφορων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Επιπλέον, έλλειψη βιοτίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων και μετέπειτα αποχρωματισμό της επιφάνειας του νυχιού.

Αλλαγές στο σχήμα και την επιφάνεια των νυχιών. Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν διάφορες αλλαγές στο σχήμα και την επιφάνεια των νυχιών. Η έλλειψη σιδήρου, φολικού οξέος ή πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει κεντρικές γραμμές (αύλακες) στη μέση των νυχιών. Η κοιλονυχία (νύχια που μοιάζουν σαν κουτάλι) σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών, και ειδικά την έλλειψη θειούχων αμινοξέων. Οι γραμμές Beau είναι εγκάρσιες αυλακώσεις των νυχιών που προκαλούνται από την προσωρινή διακοπή της ανάπτυξης των νυχιών. Οι ερευνητές καταδεικνύουν τη σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου ως αίτιο εμφάνισης γραμμών Beau.

aitia-allagon-sto-derma-kai-sta-nyxia-e-podi-picture-00

Συμπέρασμα

Πολλές αλλαγές στο δέρμα και τα νύχια προκύπτουν από την ανεπάρκεια πρόσληψης μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις διάφορες διατροφικές ελλείψεις μπορεί βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και την κατάλληλη θεραπεία.

Αξιολόγησε το άρθρο...