ΑΡΧΙΚΗ » ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ » ΤΑΚΟΥΝΙΑ & ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΤΑΚΟΥΝΙΑ & ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Οι περισσότερες γυναίκες θα συμφωνήσουν ότι φορώντας γόβες στιλέτο θα επέλθει πόνος στο πέλμα, αστράγαλους και μέση.

Μια καινούργια μελέτη υποστηρίζει ότι φορώντας τακούνια τουλάχιστον 10 πόντων μπορεί επίσης να συμβάλει στην γρήγορη γήρανση των γονάτων και να καταλήξει σε οστεοαρθρίτιδα. Έρευνες στο πανεπιστήμιο του Stanford κάνουν αναφορά για το πόσο επικίνδυνες είναι οι εντάσεις που συσσωρεύονται στα γόνατα κάθε φορά που μια γυναίκα φοράει τακούνια στιλέτο. Ευνόητο είναι βέβαια ότι το σωματικό βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού όσο περισσότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση στα γόνατα.

osteoarthritida-e-podi-picture-03

Υπολογίζεται ότι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Μ. Βρετανία έχουν κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα (καταστροφή των χόνδρων που είναι σημαντικοί στην απορρόφηση των κραδασμών) με τις μη αναστρέψιμες καταστάσεις να υπερισχύουν στις γυναίκες από ότι  στους άντρες.

Το επιστημονικό περιοδικό Ορθοπεδικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας δημοσίευσε πρόσφατα την συσχέτιση του ύψους τακουνιού με το εύρος κίνησης του γονάτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο ψηλό ήταν το τακούνι τόσο πιο λυγισμένα ήταν τα γόνατα κατά την πρώτη φάση αναβηματισμού (όταν τα τακούνια έρχονταν σε επαφή με το έδαφος). Αυτό από μόνο του είναι παράγοντας επιβάρυνσης στο γόνατο, πόσο μάλλον όταν το σωματικό βάρος είναι παραπάνω από το φυσιολογικό.

Τα ψηλά τακούνια αρχίζουν να μας δίνουν συμπτώματα συνήθως μετά από μία (1) ώρα αφότου τα έχουμε φορέσει. Περπατώντας για μεγάλες αποστάσεις μόνο πάνω στα μετατάρσια προκαλείται πόνος, κάταγμα κόπωσης, εγκλωβισμένα νεύρα, φθορά των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων και εν τέλη παραμορφώσεις στο πρόσθιο μέρος του ποδιού. Επιπλέον η μακροχρόνια χρήση τους βοηθά στη βράχυνση του Αχίλλειου τένοντα, προκαλώντας περιορισμό στο εύρος κίνησης της ποδοκνημικής.

Οι χόνδροι όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην ομαλοποίηση της  κίνησης μιας άρθρωσης χωρίς τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Όμως με την οστεοαρθρίτιδα οι χόνδροι λεπταίνουν ή καταστρέφονται και έτσι τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους και αυτό προκαλεί οίδημα στην άρθρωση και αφόρητο πόνο λόγω τριβής.

osteoarthritida-e-podi-picture-01

Δεν υπάρχει κάποιου είδους θεραπεία για αυτό, παρά μόνο χάπια και ενέσεις κορτιζόνης τα οποία βοηθάνε κυρίως στην φλεγμονή και τον πόνο. Έτσι κάθε χρόνο περίπου 60.000 άνθρωποι στην Μ. Βρετανία υποβάλλονται σε εγχείρηση αρθροπλαστικής γονάτου λόγω κακής μεταχείρισης και μεγάλης βλάβης της άρθρωσης.

osteoarthritida-e-podi-picture-04Η μόδα και όχι η άνεση είναι συνήθως ο παράγοντας για την επιλογή υποδήματος κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό. Είναι γνωστό ότι όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι, τόσο πιο πολύ κύρος δίδεται σε μια γυναίκα. Αν το δούμε όμως από την πλευρά των ποδιών και των επιδράσεων που έχει το ύψος τακουνιού τότε η σχέση είναι αντιστρόφως ανάλογη. Χρησιμοποιήστε με σύνεση τα αγαπημένα σας ψηλοτάκουνα, φορώντας τα σε ειδικές περιπτώσεις, προστατεύοντας έτσι τα πόδια που θα σας μεταφέρουν μια ζωή!

Αξιολόγησε το άρθρο...