ΑΡΧΙΚΗ » GOSSIP » ΑΣ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ!

ΑΣ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ!

Στάσεις ποδιών στον χορό
Μια βασική αρχή του χορού είναι οι συγκεκριμένες στάσεις ποδιών που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, θα πρέπει να τονίσουμε οτι η οι στάσεις ποδιών δεν έχουν να κάνουν με το λύγισμα ή το τέντωμα των ποδιών ή τη μεταφορά βάρους ανάμεσά τους.
Πρώτη στάση: Στην πρώτη στάση ποδιών ή αλλιώς στάση προσοχής, τα πόδια μας είναι ενωμένα με μύτη και τακούνι. Η θέση αυτή χρησιμοποιείτε στους Ευρωπαικούς χορούς, ενώ στους latin υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση, στις μύτες που ανοίγουν προς τα έξω σχηματίζοντας μεταξύ τους γωνία 1/8 ή 45μοιρών.
Δευτέρα στάση: Για την επίτευξη της 2ης στάσης ποδιών από την 1η θέση κάνουμε ένα βηματάκι στο πλάι (ανεξαρτήτως ποδιού) παράλληλα με το άνοιγμα των όμων μας. Για τους latin χορούς ισχύει η διαγώνια τοποθέτηση προς τα έξω.
Τρίτη στάση: Από την 2η σταση ποδιών θα φέρουμε το ένα πόδι κοντά στο άλλο αγγίζοντας τη φτέρνα με την καμάρα του σταθερού ποδιού, έτσι θα σχηματίσουμε ένα Γ ανάμεσα στα πόδια μας.
Τετάρτη στάση: Στην 4η στάση ποδιών περιλαμβάνονται όλα τα μπροστινά και πίσω βήματα που μπορεί να κάνει ο χορευτής ανεξαρτήτως κατευθύνσεως σε μια ευθεία γραμμή. Επίσης να σημειώσουμε οτι στους latin χορούς σε ένα μπροστινό βήμα η μύτη κοιτάει διαγώνια σε σχέση με το σώμα, ενώ το πίσω πόδι κάνει turn out (δηλαδή η φτέρνα γυρνάει εσωτερικά και η καμάρα κοιτάει το μπροστινό πόδι).
Πέμπτη στάση: Απο την 4η στάση ποδιών αν η μύτη του πίσω ποδιού πλησιάζει την φτέρνα του άλλου ποδιού σχηματίζοντας γωνία 90μοιρών σε απόσταση μικρότερη των 15cm-20cm και σχηματίζεται γωνία 90μοιρών τότε έχουμε την 5η στάση ποδιών. Συνηθισμένη στάση στα cross over, locksteps, latin cross.

as-xorepsoume-e-podi-picture-02

Μεταχείριση ποδιών στον χορό
Ο κάθε χορευτής θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταχείριση ποδιών προκειμένου να πετύχει την κατάλληλη βάση για την διαμόρφωση της σωστής τεχνικής και δυναμικής. Η μεταχείριση ποδιών έχει να κάνει συνήθως με την χρήση της μύτης – τακούνι, μαξιλάρι και προβολή της μύτης.
Ο κανόνας είναι: σωστό FOOTWORK έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή μετακίνηση. Με ένα κακό footwork δεν μπορεί να υπάρχει και καλή κίνηση. Επίσης είναι σημαντικό για τον καλύτερο διαχωρισμό μεταξύ των χορών π.χ. το πιο συνηθισμένο footwork στους latin χορούς είναι να πατάει πρώτα η μύτη κι ύστερα το τακούνι, ενώ στους Ευρωπαικούς πρώτα τακούνι και μετά μύτη.
Η μη σωστή μεταχείριση ποδιών μπορεί να προκαλέσει έλειψη ισορροπίας και τραβήγματα στη μέση και τα πόδια. Είναι η βάση που στηρίζεται όλος ο κορμός και η σταθερότητα της κίνησης του χορευτή.
Ο χορός είναι μια δια βίου διαδικασία, που μπορεί να εκτελεστεί από οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης, στο σπίτι, σε ένα στούντιο χορού, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ή στο γυμναστήριο.

Αξιολόγησε το άρθρο...