ΑΡΧΙΚΗ » ΑΘΛΗΤΗΣ » Η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων έχει ήδη κατακτήσει το Μουντιάλ. Στις καρδιές μας.

Η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων έχει ήδη κατακτήσει το Μουντιάλ. Στις καρδιές μας.

Απόγευμα καθημερινής. Ο ήλιος δεν έχει δύσει ακόμα αλλά τα γήπεδα 5×5 που βρίσκονται μπροστά μας είναι σχεδόν άδεια. Βλέπεις, διανύουμε μέρες Μουντιάλ κι έτσι οι ταγμένοι ποδοσφαιρόφιλοι βρίσκονται πιθανότατα μπροστά από κάποια οθόνη, παρακολουθώντας τους αγώνες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε τούτο τον πλανήτη. Σε ένα από αυτά τα γηπεδάκια προπονείται τώρα η δική μας Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων. Αυτό είναι το μοναδικό γήπεδο στην Αττική που της παραχωρείται δωρεάν για να κάνει την προπόνησή της μία φορά την εβδομάδα. Ούτε οι δήμοι τής δίνουν κάποιο γήπεδο ούτε κανένας άλλος. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2016 και μετρά πια δύο χρόνια ζωής.

Συνολικά αποτελείται από περίπου 15 άτομα. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 30. Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας προήλθε από τον νυν τεχνικό διευθυντή της Άρη Μαυρόπουλο. Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια ως προπονητής στον τομέα του αθλητισμού των ανθρώπων με αναπηρία, ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και δειλά-δειλά η έμπνευσή του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.   Για εμάς είναι πολύ δύσκολο να το οργανώσουμε όλο αυτό επειδή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το άθλημα δεν υποστηρίζεται από κάποια ομοσπονδία. Δεν παίρνουμε κάποια κρατική επιχορήγηση κι έτσι ό,τι κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά. Το γεγονός ότι καταφέραμε να πάμε στο Euro της Τουρκίας ήταν ένας άθλος Από εκείνη τη μέρα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Εθνική Ομάδα έχει καταφέρει να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας (σ.σ. όπου κατέκτησε την 11η θέση), ενώ πριν από μερικές μέρες διοργάνωσε και το πρώτο διεθνές φιλικό εντός Ελλάδας απέναντι στην πανίσχυρη Αγγλία. Όλα όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής όμως στηρίζονται εν πολλοίς στην καλή διάθεση των παικτών και του επιτελείου της ομάδας, καθώς δεν έχουν την παραμικρή υποστήριξη.

«Για εμάς είναι πολύ δύσκολο να το οργανώσουμε όλο αυτό επειδή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το άθλημα δεν υποστηρίζεται από κάποια ομοσπονδία. Δεν παίρνουμε κάποια κρατική επιχορήγηση κι έτσι ό,τι κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά. Το γεγονός ότι καταφέραμε να πάμε στο Euro της Τουρκίας ήταν ένας άθλος.   »

Βρήκαμε κάποιες χορηγίες, αλλιώς δεν θα τα καταφέρναμε. Φαντάσου, δηλαδή, ότι στο πρώτο τουρνουά στο οποίο συμμετείχαμε πέρσι τέτοιο καιρό στην Πολωνία είχαμε πληρώσει από την τσέπη μας. Από αυτή την άποψη, ναι, έχουμε προβλήματα, αλλά όσο έχουμε όρεξη, θα το τρέχουμε και θα βρίσκουμε λύσεις» μου λέει ο Άρης.   Όση ώρα συζητάμε παρακολουθούμε και την προπόνηση των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ομάδας. Εμένα μου φαίνονται πολύ δύσκολα όσα κάνουν. Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και πολλή δύναμη στον κορμό και στα χέρια και στο «καλό» τους πόδι, φυσικά, που δέχεται όλη την επιβάρυνση. Στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης άσκησης, μάλιστα, κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές στηρίζονται στις πατερίτσες και καταφέρνουν να σηκώνουν ανάποδα όλο τους το σώμα. Είναι πραγματικά φοβερό.

Όπως μου εξηγεί ο προπονητής της ομάδας Αποστόλης Μπαλτούμας: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν αυτά τα παιδιά είναι να μάθουν να στέκονται επάνω στις πατερίτσες, γιατί φορούν πρόσθετο μέλος στην καθημερινότητά τους κι έχουν μάθει να περπατούν με αυτό. Επομένως, δεν κάνουν χρήση της πατερίτσας. Στη συνέχεια, πρέπει να συνηθίσουν να τρέχουν με την πατερίτσα και μετά παίρνουν μπάλα. Από κει και πέρα, δουλεύουμε την τεχνική με την μπάλα, την τεχνική πάνω στην πατερίτσα αλλά και την ομαδική τακτική».

Το άθλημα δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με το ποδόσφαιρο που ξέρουμε. Οι αγώνες παίζονται 7 εναντίον 7. Όλοι οι παίκτες που αγωνίζονται πρέπει να έχουν υποστεί ακρωτηριασμό στο ένα πόδι, εκτός από τον τερματοφύλακα, που πρέπει να έχει στο χέρι. Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να βγει από την περιοχή, ενώ οι παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πατερίτσες ούτε για να κοντρολάρουν την μπάλα ούτε για να κερδίσουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Επίσης, δεν υπάρχει οφσάιντ κι έτσι η αμυντική τακτική προσαρμόζεται ανάλογα. Δηλαδή, οι ομάδες παίζουν με βάθος στην άμυνα και όχι γραμμή, όπως λέμε. Τα συστήματα, φυσικά, διαμορφώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες των ομάδων (σ.σ. στο πρόσφατο φιλικό με την Αγγλία η δική μας ομάδα αγωνίστηκε σε παράταξη 2-1-2-1).

Πηγή: www.lifo.gr

Αξιολόγησε το άρθρο...